Calendar ortodox 1 ianuarie, Sfântul Vasile. Ce trebuie să verși pe masă pentru a avea noroc tot anul

Calendar ortodox 1 ianuarie, Sfântul Vasile. Ce trebuie să verși pe masă pentru a avea noroc tot anul
Obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul?

Creștinii sărbătoresc în prima zi din an Sfântul Vasile. Există câteva obiceiuri pe care trebuie să le faci pentru a avea noroc tot anul. Ce trebuie să verși pe masă pentru un viitor prosper și plin de bucurie pe toate planurile?

Calendar ortodox 1 ianuarie: ce trebuie să verși pe masă pentru noroc de Sfântul Vasile?

Românii încep noul an cu o sărbătoare. Credincioșii îi serbează azi pe cei care poartă numele Vasile. Sfântul Vasile a fost unul din cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul din cei mai mari teologi creștini. De asemenea, el este considerat de mulți ‘păzitor de duhuri rele’.

Tradiția spune că este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar sau să răstorni cutia de chibrituri pentru a avea tot anul noroc. Mai mult decât atât, trebuie să dai de pomană unui om în nevoie. Tradiția populară mai spune și că ai noroc dacă prima persoană care îți intră în locuință este de sex masculin.

Iubit de toată lumea

Sfântul Vasile este unul din cei mai importanți părinți din Biserica Ortodoxă, fost episcop al Cezareii. El s-a născut în jurul anului 329 și a murit în ziua de 1 ianuarie 379. Tatăl lui a fost un renumit învățător în Pont, iar sora și fratele au devenit de asemenea sfinți.

Acesta a oferit dragoste semenilor indiferent de credință, astfel că la înmormântarea sa au participat mulți creștini, evrei, păgâni, localnici și străini. Numele Vasile este foarte răspândit în lumea creștină de peste tot, provine din grecescul “basileios” și înseamnă “rege”, ”împărat”, “bazileu”.

Rugăciune

„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune.

Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.

Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”

Urmăriți Playtech.ro și pe