Calendar creștin-ortodox pentru decembrie. Toate zilele de sărbătoare înainte de Revelion
Decembrie sau luna cadourilor, așa cum ne place multora dintre noi s-o numim, este cea de-a douăsprezecea și ultima lună din an, numărând 31 de zile. Luna decembrie marchează instalarea iernii pe teritoriul țării noastre, fiind așteptată cu multă bucurie, în special de către copii. Dacă în această perioadă cei mici pregătesc scrisori pentru Moșul, gândul celor mari se îndreaptă către adevăratul personaj al acestei sărbători, și anume Mântuitorul. Câte zile de sărbătoare au mai rămas din anul bisericesc 2021, afli în continuare.
Calendar creștin-ortodox pentru decembrie
Luna decembrie, cunoscută popular ca Undrea sau Andrea, păstrează amintirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, cinstit în ultima zi din noiembrie.
Denumirea ultimei luni din an derivă de la cuvântul „decem“ care, în traducere, înseamnă zece, întrucât cândva reprezenta luna a zecea din calendarul român, anul debutând cu 1 martie.
Atât calendarul iulian, cât și cel gregorian au păstrat această denumire, în ciuda faptului că anul începe cu 1 ianuarie și, prin urmare, decembrie reprezintă numeric douăsprezecea lună a anului.
În zilele noastre, luna decembrie este foarte popular cunoscută și ca „luna cadourilor“, întrucât febra cumpărăturilor îi însuflețește pe români în această perioadă a anului. În centrele comerciale deja au început să apară „primii vestitori ai Crăciunului“: Moși Crăciuni, reni, oameni de zăpadă, globuri, precum și alte decorațiuni care împânzesc magazinele. Toate acestea ne fac să intrăm în spiritul Crăciunului.
Sfântul Andrei, praznic și vestitor al lunii decembrie, este celebrat anual de peste 800.000 de români care își serbează onomastica pe 30 noiembrie, făcând legătura cu Ziua Națională a României (1 decembrie). Din punct de vredere al calendarului creștin-ortodox, cele mai importante sărbători ala lunii decembrie sunt cele trei zile de Crăciun (25, 26 și respectiv 27 decembrie).
Toate zilele de sărbătoare înainte de Revelion
Pe lângă cele trei zile amintite mai sus, creștinii mai au câteva motive de sărbătoare în luna decembrie, când sunt preznuiți, de asemenea, și Sfinții Nicolae și Ștefan. Iată care sunt ultimele sărbători din anul bisericesc 2021 și cele mai importante ale lunii decembrie:
- Sfântul Nicolae – 6 decembrie;
- Crăciunul reprezentând Nașterea Domnului – 25 decembrie;
- Soborul Maicii Domnului – 26 decembrie;
- Sfântul Ștefan – 27 decembrie.
Obiceiuri creștine românești în luna cadourilor
În fiecare an, pe data de 20 decembrie, are loc tăierea porcului de Ignat, obicei și datină românească. Una dintre specialitățile poporului nostru este tochitura de porc cu mămăliguță, o mâncare specifică perioadei, cu care, de altfel, obișnuim să ne mândrim în lume.
Un alt personaj-cheie al lunii decembrie este Moş Nicolae, divinitate din generaţia sfinţilor moşi, care a preluat atât numele, cât și data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creştin (6 decembrie). În tradițiile românești, acesta le aduce cadouri copiilor și oamenilor neajutorați în noaptea de 5 spre 6 decembrie, „răsplătindu-i“ pe cei obraznici cu o nuielușă.
Știrul sărbătorilor de iarnă este deschis de Ajunul Crăciunului, celebrat anual pe 24 decembrie, și se întinde pe parcursul a 12 zile, încheindu-se în ajunul Bobotezei (6 ianuarie), conform calendarului bisericesc.