Calendar creștin ortodox, miercuri, 23 iunie. Cine a fost Sfânta Muceniță Agripina
La trei zile după Rusalii, pe 23 iunie, creștinii ortocși o sărbătoresc pe Sfânta Agripina. Conform izvoarelor creștine aceasta a trăit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor sub împăratul Valerian în secolul al III-lea. Cunoscută și sub numele de Agripina din Mineo, a fost printre mulții creștini care s-au jertfit pentru credința lor.
Persecuțiile creștinilor din timpul împăratul Valerian
Persecuția creștinilor a avut loc de-a lungul majorității istoriei Imperiului Roman, începând cu secolul I d.Hr. Persecuția deciană a fost deosebit de extinsă. Persecuția împăratului Valerian, a încetat odată cu capturarea sa de către Shapur I al Imperiului Sasanian, în bătălia de la Edessa din timpul războaielor romano-persane. Succesorul său, Gallienus, a oprit persecuțiile. În perioada împăratului Valerian a trăit și cea cunoscută sub numele de Agripina din Mineo.
Sfânta Muceniță Agripina era de origine romană
Sfânta Agripina a fost romană prin naștere. Ea nu a dorit să intre într-o căsătorie păgână și și-a dedicat total viața lui Dumnezeu. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor sub împăratul Valerian în secolul al III-lea, Sfânta a mers în fața curții romane. Aici Sfânta Agripina și-a mărturisit cu curaj credința ei în Hristos, pentru care a fost dată torturii. A fost bătută atât de sever încât i s-au rupt oasele. Ulterior, a fost plasată în lanțuri, dar un înger a eliberat-o de legăturile ei.
Agripina a murit în cele din urmă din cauza torturilor pe care le-a îndurat. Creștinii au venit în secret și i-au luat trupul și l-au transportat în Sicilia, la Mineo. Trupul i-a fost transportat de trei femei creștine devotate numite Bassa, Paula, și Agatonica, călătoriile lor fiind ajutate de îngeri. După ce a fost înmormântată în Mineo, se spune că au fost făcute multe minuni la mormântul ei. În secolul al XI-lea, moaștele Sfintei Mucenițe Agripina au fost transferate la Constantinopol.
Atât în ritul creștin ortodox, cât și cel catolic, Sfânta Agripina este foarte onorată. La fel se întâmplă și în Sicilia, locul odihnei veșnice. Într-o măsură mai mică, Sfânta Agripina este venerată și în Grecia. Se spune că în drumul spre Constantinopol dinspre Sicilia, corpul Sfintei Agripina a trecut prin Grecia. În urma trecerii și aici au fost înfăptuite multe minuni. Mormântul ei a devenit o destinație populară de pelerinaj în Constantinopol și a fost invocată ca o sfântă patronă împotriva spiritelor rele, a leprei și a furtunilor.
Ziua ei de sărbătoare nu mai este sărbătorită în Biserica Catolică, cu toate acestea este sărbătorită în Biserica Ortodoxă pe 23 iunie. Există două Biserici Catolice numite după Sfânta Agripina. Este vorba de Biserica Sfânta Agripina din Mineo, dar și Capela Sfânta Agripina di Mineo din Boston, Massachusetts. Imigranții din Mineo până la capătul nordic al Bostonului și-au sărbătorit hramul anual din 1914 în prima săptămână a lunii august.