Calendar creștin-ortodox, marți, 21 decembrie. Sărbătoare importantă în această zi. Este dezlegare la ulei și vin

Calendar creștin-ortodox, marți, 21 decembrie. Sărbătoare importantă în această zi. Este dezlegare la ulei și vin
Sfânta Muceniță Iuliana, sărbătorită pe 21 decembrie

Românii care țin postul Crăciunului au dezlegare la vin și ulei. În fiecare an pe 21, creștinii ortodocși o sărbătoresc în această zi pe Sfânta Muceniță Iuliana. Ea este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar mulți credincioși îi rostesc numele la nașteri sau dacă suferă de anumite boli.

Viața Sfintei Mucenițe Iuliana. Creștinii o sărbătoresc pe 21 decembrie

Sfânta Muceniță Iuliana, prăznuită pe 21 decembrie, s-a născut în orașul Nicomidia din Bitinia, într-o familie bogată. Părinții ei erau păgâni, astfel că tatăl său, Africanus, a logodit-o de la o vârstă fragedă cu Eleusie, un tânăr care se trăgea dintr-o familie înstărită.

Nunta a fost amânată până când Sfânta avea să aibă vârsta potrivită pentru viața de familie. Sfânta Muceniță Iuliana a început să creadă în Dumnezeu după ce a auzit cuvântul Lui de la creștinii care trăiau în cetate. Pe măsură ce timpul a trecut, aceasta a încercat să găsească o scăpare de la mariajul cu Eleusie.

Sfânta Muceniță Iuliana i-a trimis vorbă că nu o să îl ia de bărbat dacă nu o să devină eparh. Această funcție era una înaltă și greu de obținut, dar Elusie a obținut ce și-a dorit de la împărat. El s-a întors acasă pentru a-și anunța logodnica cu privire la ce a reușit să facă.

Ce trebuie să știe toți creștinii

Cu toate acestea, Sfânta Muceniță i-a zis că era creștină și nu își dorea să se căsătorească cu un păgân. Logodnicul ei i-a spus totul tatălui fecioarei, iar Africanus a încercat să o facă pe aceasta să renunțe la credința ei, atât pe căi blânde, cât și pe câi dureroase. Ea nu s-a lăsat înduplecată.

Ea a fost dată pe mâna logodnicului ei, însă nici el nu a reușit să o facă să renunțe la credința în Dumnezeu. Sfânta Muceniță Iuliana nu a vrut să se mărite, astfel că Eleusie s-a decis să o judece pentru faptul că se lepădase de credința în zei. Ea a fost supusă la foarte multe suferințe.

Dumnezeu i-a vindecat rănile de pe trup, iar focul din cuptor nu a putut să o atingă atunci când prefectul a poruncit ca aceasta să fie arsă. Vâzând ce s-a întâmplat, 500 de bărbați și 130 de femei au crezut în Hristos, înțelegând minunile făcute de Dumnezeu.

Eleusie a observat că nu reușește să o mai chinuie, așa că a poruncit să i se taie capul. Ea a mers cu bucurie către sabie, știind că în curând o să se afle în fața Mirelui ceresc. Noii mărturisitori au fost martirizați împreună cu Sfânta Muceniță Iuliana.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI