Calendar creștin ortodox, 24 iunie 2020. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi. E o excepție în Biserică

Calendar creștin ortodox, 24 iunie 2020. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi. E o excepție în Biserică
Calendar creștin ortodox, 24 iunie 2020. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Astăzi, 24 iunie, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de „Sânziene“, sau „Dăgaică“. Cine a fost și ce a făcut sfântul celebrat azi, aflați în paragrafele următoare.

Calendar creștin ortodox, 24 iunie 2020

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, în cetatea Orini, și este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului.

Mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aron, iar nașterea sa (vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu) a avut loc cu șase luni înainte de întruparea lui Iisus. Ioan Botezătorul este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei“, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți.

Mărturisirea lui Iisus despre Ioan se găsește în evanghelia după Matei 11: 11 și spune în felul următor: „Adevărat zic vouă: nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuși, cel mai mic în împărăția cerurilor este mai mare decat el“.

Deoarece nu a dat crezare celor vestite de înger, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său. Ioan este un nume iudaic, „Iohanan“, prescurtare de la „Iehohanan“ și tălmăcit înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit“.

Creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

„Data de 24 iunie nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfanțului Ioan Botezatorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar – loc în care numai arhiereul intra o singură dată pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29).

Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Având în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua zămislirii Sfanțului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere“, potrivit crestinortodox.ro.

Urmăriți Playtech.ro și pe