Calculator pensii. Află când ieși la pensie și câți bani vei lua
Casa Națională de Pensii Publice pune la dispoziția publicului o aplicație prin care îți poți calcula data la care vei putea ieși la pensie, pentru limita de vârstă. Instituția oferă oamenilor opțiunea unui calculator automat pentru cei care au vechimea cerută de lege.
Află cu ajutorul calculatorului când vei ieși la pensie și câți bani vei lua
Cuantumul pensiei este stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
„Pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, se arată în lege.
Tipuri de pensii
Pensie pentru limită de vârstă (PLV)
Pensia pentru limita de vărstă reprezintă o sumă de bani oferită persoanelor care îndeplinesc în mod cumulativ condițiile aferente. După ieșirea la pensie pentru limita de vârstă, persoanele beneficiare pot continua să presteze activitate.
Pensia pentru limită de vârstă implică încetarea contractului de munca în ziua în care persoana împlinește vârsta de pensionare. Un nou contract de muncă se va încheia între parți dacă se dorește colaborarea în continuare.
PLV se acordă asiguraților care îndeplinesc în mod cumulativ, la data pensionarii, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
Pensie anticipată (PA)
PA se cuvine în următoarele condiții îndeplinite cumulativ:
– cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare,
– persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensie anticipata partial (PAP)
PAP se cuvine în următoarele condiții, îndeplinite cumulativ
– cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare,
– persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
A crescut vârsta de pensionare a medicilor
Vârsta de pensionare pentru medici a crescut din nou! De la 65 la 67. Ei vor putea ieși șa pensie la cerere, la 67 de an, indiferent de sex. Această lege a intrat în viguare de la 6 ianuarie 2019 și a fost contestată de către medici.
„Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010”, prevede acum în Legea nr. 95/2006.
Cine și când se poate pensiona
Conform acestui calculator al Casei Naționale de Pensii Publice, în acest an s-ar putea pensiona anticipat bărbaţii care împlinesc sau au împinit anul acesta vârsta de 60 de ani. O altă condiţie, extrem de importantă, este cea de a avea minimum 43 de ani în câmpul muncii. Există şi posibilitatea să se pensioneze anticipat în mod parţial, dar cu o penalizare de 30%. Trebuie să aibă minimum 35 de ani în câmpul muncii şi să se fi angajat la vârsta de 25 de ani, cu forme legale.
În această aplicaţie poate afla oricine când va ieşi la pensie. Trebuie să introduceţi pe rând data naşterii, apoi să bifaţi sexul şi să apăsaţi pe butonul „Calculează”.
De acum îți poți afla singur/ă vârsta de pensionare. Poți intra aici să afli când te poți pensiona.