Cafeaua din automate, la 1 leu, este periculoasă. Cele mai nocive sortimente pe care medicii nu le recomandă

de: Ana Chivu
11 04. 2022

Mulți români profită de cafeaua de la tonomat atunci când sunt pe grabă sau nu au prea mulți bani la dispoziție. Ea este un real pericol, iar specialiștii recomandă să găsești alte variante pentru a te bucura de băutura ta preferată la primele ore ale zilei. Care sunt cele mai nocive sortimente pe care medicii nu te sfătuiesc să le bei? Ce opțiune ai dacă nu ai foarte mult timp dimineața? Toți oamenii pot face asta!

Otrava din automatele de cafea: ce spun medicii?

Automatele de băuturi calde sunt o soluție rapidă și ieftină pentru a te bucura de primele clipe din zi. Ele sunt la îndemâna tuturor și sunt adorate în special de elevi, studenți și câțiva dintre muncitorii care renunță la banii mulți pe care i-ar da pe o băutură de la o cafenea.

Trebuie să știi că nu întotdeauna sunt ce par a fi, mai ales când vorbim despre: cafeaua cu lapte, cappuccino sau alte combinații cu ciocolată caldă.

Într-o viață mereu pe fugă și în secolul vitezei o astfel de opțiune pare ideală la prima vedere, mai ales ținând cont de prețul mic. Nu întotdeauna avem garanția că produsul selectat este și cel pe care îl vom avea mai apoi în pahar.

,,Sunt obligaţi să utilizeze corect produsele oferite”

”În primul rând, sunt obligaţi să utilizeze corect produsele oferite. Spre exemplu, denumirea de “lapte” să nu se utilizeze pentru o băutură obţinută din ingrediente vegetale, iar denumirea de “ciocolată” să nu se utilizeze pentru un “preparat solubil cu gust de ciocolată”, a explicat Dorina Rednic, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Sălaj.

Specialistul a vorbit despre ciocolata caldă care are în compoziție: zahăr, cacao pudră (13% faţă de minim 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală, proteine din lapte, stabilizator și aromă, cea din urmă fiind în fapt ciocolata caldă pe care o dorim.

,,Problemele apar dacă nu spun acest lucru”

”Nu este absolut nicio problemă că folosesc ingrediente de origine vegetală şi nu de origine animală, cum este în cazul laptelui. Problemele apar dacă nu spun acest lucru, prin informaţiile afişate”, explică Dorina Rednic.

Doar cafeaua simplă are în componență boabe de cafea sau cafea solubilă. Lucrurile se complică atunci când alegi opțiunea cu lapte.

Pentru majoritatea se folosește crema pudră care are: sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte, stabilizatori (fosfat dipotasic şi polifosfat sodic), emulsificatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi şi esteri mono şi diacetil tartrici ai moni şi digliceridelor cu acizi graşi), antiaglomerant (fosfat tricalcic) şi colorant (betacaroten).

Cel mai simplu este să îți prepari cu o seară înainte cafeaua pe care să o poți transporta cu tine peste tot.