Greșelile care transformă cafeaua într-o otravă. E bine să ocolești aceste obiceiuri
Cafeaua poate fi un pericol pentru organism dacă nu știi cum să o bei. Există câteva obiceiuri banale pe care le avem toți, dar care transformă cafeaua într-o otravă și-i ia și din savoare.
Mulți români adoră cafeaua, dar puțini știu să se bucure cu adevărat de savoarea ei. Mai grav este când neglijezi anumite aspecte, iar băutura ta preferată de dimineața se transformă în ceva nociv care te îmbolnăvește lent, dar sigur. Iată care sunt cele mai nesănătoase obiceiuri de care trebuie să scapi:
Bei prea multă cafea
Este o greșeală frecventă la mii de consumatori. Pur și simplu, unora le place atât de mult cafeaua, încât nu mai țin cont și ajung să o bea în mod iresponsabil. Orice aliment consumat în exces este nociv. Regula se aplică și în cazul cafelei.
Medicii și nutriționiștii recomandă să nu consumi mai mult de 200 – 250 ml de cafea pe zi. Și, ține cont, cu cât cana din care o bei e mai mare, cu atât cantitatea trebuie să se reducă. O cană mare pe zi ar fi suficientă.
Ții cafeaua în ambalajul inițial, după ce l-ai desfăcut
Dacă obișnuiești să iei cafea măcinată, odată ce ai desfăcut ambalajul, nu o ține tot acolo până ce termini pachetul. Ea trebuie deșertată într-un alt vas, cât mai etanș, ca să nu se piardă aroma ei. O altă problemă este că își pierde și proprietățile care țin de sporirea antioxidanților din organism.
Cumperi cafea măcinată
Aproape toată lumea face asta pentru că e mai ieftină și e mai comod să o prepari dacă o ai deja măcinată, mai ales dacă nu ai aparat de măcinat. Specialiștii avertizează că dacă o iei în această stare, ea conține mai mulți radicali liberi care duc la creșterea stresului oxidativ al celulelor și creează teren prielnic pentru diverse inflamații în organism.
Bei o ceașcă de cafea pe tot parcursul zilei
Mai sunt și persoane care, fie pentru că sunt prea ocupați și uită, fie vor să bea mai puțină cafea, sorb câte o gură dintr-o ceașcă toată ziua. Este complet greșit și deloc în avantajul tău.
Nu doar că-și pierde savoarea și se răcește, dar crește și aciditatea și-ți expune organismul la arsuri gastrice și îți afectează smalțul dinților.
Pui prea mult zahăr în cafea
Aceasta este, de asemenea, o greșeală foarte frecventă în rândul iubitorilor de cafea. Mulți se scuză că așa le place, iar când vine vorba de gusturi, ele nu se discută. Poate că da, dar zahărul în exces nu-i ia din tărie, cum se spune, și o transformă într-un fel de desert cu prea multe calorii nesănătoase.
Unul dintre efectele benefice ale cafelei este că stabilizează nivelul de zahăr din organism și reduce riscul apariției diabetului de tip 2. Dacă tu mai pui și câteva lingurițe de zahăr, acel efect se întoarce împotriva ta.
Bei cafeaua prea de dimineață
Toată lumea apelează la consumul ei încă de la primele ore ale dimineții pentru că te ajută să te trezești, ai spune. Problema este că n-ar trebui să te atingi de ceașca de cafea până la ora 10:00 sau chiar 12:00. Se pare că atunci scade nivelul de cortizol din organism și trebuie să-l alimentezi cu o cafea bună.
Dacă o bei la orele 5, 6 sau 7 dimineața, nu te va ajuta cu nimic. De fapt, poate fi chiar nocivă, dacă o bei fără să fi mâncat ceva înainte sau dacă o combini cu țigara.