Ca la noi, la nimeni. Producătorii anunţă scumpirea cu 25% a cărnii de porc, astfel că românii vor ajunge să mănânce doar din import

Ca la noi, la nimeni. Producătorii anunţă scumpirea cu 25% a cărnii de porc, astfel că românii vor ajunge să mănânce doar din import
Producătorii anunţă scumpirea cu 25% a cărnii de porc

Carnea de porc se va scumpi cu 25%, anunță producătorii din România. Acest lucru se datorează scăderii producției interne, devastată de peste porcină africană. Tot ei spun că românii vor ajunge să mănânce doar din import.

Carnea de porc se scumpește

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, a precizat că prețul ridicat reprezintă o consecință a capacităților foarte solide a importurilor. Cu toate că avem carne românească ieftină, preferăm să aduce din import la costuri mari. Potrivit acestuia, se cumpără puțină carne autohtonă, însă se aduce multă de peste hotare.

„Este un  paradox, un lucru inexplicabil. Ce logică are să cumperi carne din Germania cu 1,5 euro/kg carcasă, în contextul în care la noi este de 1,3 euro/kg? Totul ţine de capacităţile de negociere privind importurile masive. Este cunoscut faptul că 70% din ceea ce se consumă în România provine din import. Foarte puţină carne autohtonă ajunge în galantare, pentru că, în ultimii aproape patru ani, guvernanţii nu au făcut nimic pentru a-i proteja pe fermieri.

Această creştere a preţurilor trebuie văzută în context global, de altfel aceasta a fost şi avertismentul producătorilor de carne din România. Dacă China, cel mai mare consumator din lume ia cantităţi imense de carne de pe piaţa europeană, Spania, de exemplu, va creşte preţurile. Iar România, care aduce din Spania şi Germania, va trebui să se alinieze şi, evident, că vor urma scumpiri”, a explicat Ioan Ladoşi.

Fermele românești, afectate de peste porcină

Ioan Ladoși a precizat că, în momentul de față, prețul cărnii de porc la poarta fermei este cu 20% sub cel de anul trecut. În magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 – 20 de lei pe kilogram. În același timp, președintele APCPR a afirmat că fermele autohtone nu asigură mai multe de 30% din cererea de carne de porc din țară.

Înaintea pestei porcine, fermele autohtone asigurau 60% din cererea de carne de porc din România. Aproximativ 70% din carnea de porc consumată de români este din import. În anul 2020, au fost sacrificați 3,7 milioane de porci. În anul 2019, 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. Asta înseamnă o scădere de 12%.

Costel Marinache este proprietarul din Călărași unei ferme cu 10.000 de capete. Acesta vinde carnea cu 5,5 – 6 lei/kg în viu la poarta fermei. El spune că sprijinirea fermierilor români nu este o prioritare pentru guvernați.

„Sperăm ca măcar în luna iulie, preţul în viu să ajungă la 7,5 lei, pentru că avem costuri mari cu furajele care s-au scumpit cu 32%. Din import se aduce carcasă cu 7,5-8 lei /kg. Nu înţelegem cum este posibil”, a spus femierul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI