Ca la noi, la nimeni. Localnicii din satele ieșene își fac imunizarea la bar, care este și centru medico-social. Ce „vaccin” preferă aceștia

Ca la noi, la nimeni. Localnicii din satele ieșene își fac imunizarea la bar, care este și centru medico-social. Ce „vaccin” preferă aceștia
Localnicii din satele ieșene își fac imunizarea la bar

În zona rurală din județul Iași, oamenii nu au o părere foarte bună despre vaccinare, așa că au găsit altă soluție. Comuna Andrieșeni se află la 50 km de Iași. Aici, sătenii refuză să se vaccineze din diferite motive.

Localnicii refuză să se vaccineze

Pe când în municipiul Iași se organizează maratoane de vaccinare, la Andrieșeni, sătenii au ales o altă metode de imunizare. Pentru ei, o bere sau o tărie are același efect. În Iași, într-un singur weekend, au fost vaccinate peste 4.000 de persoane, iar în Andrieșeni doar 30 de persoane.

„Eu nu am voie să mă vaccinez că sunt bolnav cu inima, dar mai beau câte o bere. Mi-a spus medicul că nu am voie să mă vaccinez, berea e cel mai bun vaccin”, a precizat un localnic, aflat la barul din sat.

Comuna se află la 50 km depărtare de Iași, cu o populație de aproximativ 4.000 de locuitori. Sătenii refuză să se vaccineze din anumite motive. În satul Buhăieni, locuitorii aleg să se imunizeze la barul din sat. În aceeași comună, un alt grup de săteni au ales barul din sat în locul cabinetului medical.

„Am 44 de ani și nu m-am vaccinat, dar acum mă vaccinez cu 100 de tărie și e cel mai bun vaccin. Fuge virusul de mine imediat, nu se mai apropie. De ce să mă vaccinez la cabinet, când am vaccin aici la bar? Am în pahar și prima doză, și rapelul”, a declarat Neculai Scoțanu.

Sătenii se tem că vaccinul le poate provoca moartea

În satul Buhăieni, comuna Andrieșeni, două femeie au explicat de ce nu vor să se vaccineze. Ele spun că le este teamă să se vaccineze deoarece vaccinul le-ar putea cauza moartea. „Măcar să mor de moarte curată, nu din cauza vaccinului”, spune una dintre ele.

Majoritatea localnicilor se vaccinează de nevoie, nu pentru că își doresc neapărat. O femeie de 83 de ani, împreună cu soțul ei, nu s-au vaccinat pentru că nu știau dacă le este permis. Există și săteni ce își doresc să se vaccineze, însă centrele de vaccinare nu prea departe pentru ei. Traian Neamțu, a spus că locul perfect de informare este barul din sat.

„Sunt din Iași, născut în satul Buhăieni și reîntors aici. Neapărat vreau să mă vaccinez, dar nu știu unde să merg. Nu știam că ne putem vaccina aici în comună. De ce nu se afișează că ne putem vaccina? La centrul social, aici la bar, unde este toată lumea și este cel mai bun loc de comunicare, trebuie să afișeze și să ne informeze. Barul la țară este socializare”, a explicat bărbatul.

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI