Ca în povești. Un cioban din Alba a găsit o comoară cu monede romane de argint. Cât valorează tezaurul

de: Emanuela Pană
09 06. 2020

Să vezi și să nu crezi! Un ciobanăș în vârstă de 15 ani a descoperit, întâmplător, o comoară de monede romane de argint pe versantul de est al Măgurii Geomalului (Alba). Întâmplarea datează de aproape 70 de ani dar nu încetează să surprindă.

Ciobănașul norocos. A descoperit întâmplător o comoară de monede de argint

Totul se întâmpla în anul 1951, când un tânăr cioban de 15 ani a găsit, din întâmplare, un tezaur format din 216 piese de argint pe versantul de est al Măgurii Geomalului. Numele său este Ioan Stoica și cobora cu o turmă de oi în spre sat când l-a lovit norocul. Țăranul a observat cum ceva sclipea orbitor într-o râpă formată de ape și a coborât să vadă despre ce e vorba, moment în care a găsit un vas plin cu bani.

Mărinimos din fire, după ce și-a alocat o parte din ei, i-a împărțit pe restul la familie, prieteni, ori cunoștințe. Ulterior, reprezentanții muzeului din Alba au fost înștiințați despre descoperire și s-au deplasat la fața locului, unde au reușit să recupereze, cu ajutorul organelor locale, cele 216 monede ale tezaurului de argint.

„Din datele privitoare la descoperirea tezaurului şi din cercetarea amănunţită a terenului, rezultă cu suficientă certitudine că toate monedele au fost strânse pe seama muzeului din Alba Iulia, nu s-a produs nici un amestec cu monede străine, tezaurul este întreg şi fără nici un adaos de piese neaparţinătoare. Se susţine inexistenţa vreunei aşezări omeneşti în împrejurimile Măgurii Geomalului 742 m“, au declarat specialiștii.

Tezaurul de la Geomal, ascuns în timpul împăratului Gordian III

Potrivit informațiilor conținute în izvoarele istorice, tezaurul de la Geomal a fost ascuns în timpul împăratului Gordian III și cuprinde 216 monede, care „se întind“ pe o perioadă de 50 de ani, ce implică domnia a peste 12 împărați romani.

Comoara cântărește 684,83 grame, iar fiecare piesă în parte are o greutate medie de 3, 17 grame, având o valoare care, dacă se ţine cont de uzura cauzată de circulaţia lor, poate fi apreciată ca normală.

„Tezaurul a fost descoperit pe panta de est a Măgurii Geomalului într-un vas de lut care nu a fost recuperat. Este alcătuit din 216 piese de argint (215 denari şi un antonian), emisiunile se repartiază astfel pe emitenţi: Commodus 3, Pescennius Niger 1, Cladius Albinus 1, Septimius Severus 43, Iulia Domna 21, Caracalla 24, Plautilla 6, Geta 13, Macrinus 2, Diadumenianus 2, Elagabalus 50, Iulia Soaemias 3, Iulia Maesa 6, Iulia Paula 1, Severus Alexander 35, Orbiana 1, Iulia Mamaea 1, Maximinus Thrax 2, Gordianus III 1 (antonian). Ultima emisiune este datată în anii 242-244 d.Hr“, notează istoricii.