Buna Vestire – tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare uriașă din lumea creștină
Buna Vestire sau Blagoştevenia, cinstită în fiecare an pe data de 25 martie, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște un prunc, pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, are la bază un șir de tradiții, superstiții și obiceiuri, care s-au păstrat până în ziua de azi. Despre acestea și multe altele, vă invităm să citiți în continuare.
Buna Vestire, sărbătoare mare în calendarul ortodox
Ziua de 25 martie este foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă, pentru că astăzi se sărbătorește Buna Vestire sau Blagoştevenia, cunoscută în popor drept Ziua Cucului (pentru că este ziua în care are loc primul cântec al cucului, care anunţă venirea primăverii). O veche tradiție românească spune că Buna Vestire este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, fiind marcată cu cruce roșie în calendar.
Anul acesta, sărbătoarea Bunei Vestiri pică în Postul Paștelui, cel mai aspru post de peste an, astfel că Biserica a decis să dea dezlegare la pește, ulei și vin. Următoarea sărbătoare în care se va mai da dezlegare la pește va fi tocmai în Duminica Floriilor, care este celebrată cu o duminică înaintea Paștelui.
Data acestei mari sărbători nu a fost dintotdeauna 25 martie, ci a variat la început. Prin urmare, unii sărbătoreau Buna Vestire în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele biserici din Apus (precum cele din Spania, Galia și Milano) Blagoştevenia se sărbătorea pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie s-a generalizat, probabil, în momentul în care Nașterea Domnului a fost plasată pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.
Citește și: Cum treci peste Postul Paștelui. Mihaela Bilic, sfaturi prețioase pentru români
25 martie: Obiceiuri, tradiții și superstiții
Pe lângă semnificația religioasă (Fecioară Maria a fost chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu), această zi aduce o serie de tradiții și obiceiuri. În popor, se spune că pasărea (cucul) vestește lucruri importante pentru viața credincioșilor atunci când cântă pentru prima dată în an.
Superstiții de Ziua Cucului
- Potrivit tradiției populare, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!“.
- Flăcăii și fetele nemăritate îl întrebau pe cuc când urmează să se căsătorească: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan m-oi însura (mărită)?“. Dacă după rostirea acestor cuvinte se întâmpla ca pasărea să cânte, cântecul său echivala cu un an de așteptare. Dacă cucul tăceea, era semn că urma o căsătorie grabnică.
- Totodată, crenguța pe care cânta cucul era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, ca flăcăii să nu le ocolească.
Superstiții de Buna Vestire
- O altă superstiție spune că de Buna Vestire este bine să se pună sare și pâine în pragul casei, ca hrană pentru îngeri.
- După cum îi spune și numele – Buna Vestire – această sărbătoare aduce creștinilor o veste minunată. Prin urmare, în această zi deosebit de importantă oamenii nu trebuie să se certe, pentru că este mare păcat.
- Se spune că persoanele care se ceartă în ziua Bunei Vestiri vor avea necaz tot anul.
- În Bucovina, de Blagoştevenie nu se pun ouă la cloșcă, întrucât se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.
Rugăciune pentru Buna Vestire. Se spune că poartă noroc
„Doamne, Dumnezeule, Atotțiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă și să Se facă om pentru a noastră mântuire.
Cel Care ai trimis totodată și pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânță Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaș al acestei Taine înfricoșătoare, dinainte-cunoscută Ție și Cuvântului Celui dimpreună-veșnic cu Tine.
Tu însuți, pentru rugăciunile ei si ale tuturor Sfinților Tăi, binevestește sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor și bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace.
Dă-ne să cunoaștem calea pe care, pășind, vom plăcea bunătății Tale, și ne călăuzește spre a Ta Împărăție cerească. Amin“.