Mi-am pierdut buletinul. Ce trebuie să fac ca să obțin unul nou
Dacă ai ajuns în situația în care ți-ai pierdut buletinul, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci imediat după întâmplare, ca să obții un nou act de identitate.
Chiar dacă buletinul pierdut este găsit de o persoană binevoitoare și ți-l returnează, buletinul tot trebuie schimbat pentru că, teoretic, datele tale personale nu trebuie văzute de alte persoane fizice.
Prin urmare, în cazul în care ți-ai pierdut buletinul, trebuie să te prezinți în termen de 24 de ore la Direcția pentru Evidența Persoanelor, unde completezi o declarație pe proprie răspundere că actul este pierdut. Un buletin pierdut este imediat declarat nul și urmează să-ți fie emis altul.
De asemenea, ar fi bine să ai la tine, când depui declarația, și alte documente care-ți confirmă identitatea: pașaport, carnet de conducere dacă ai. Înainte, era bună și cartea de alegător, dar a fost scoasă din uz.
Buletin pierdut: actele necesare pentru eliberarea unui nou act
- O cerere pe care o primești de la Serviciul de Evidența Persoanelor și trebuie să o completezi cu toate datele tale;
- Certificatul de naștere, în original și copie;
- Certificatul de căsătorie, în original și copie (dacă este cazul);
- Hotărârea de divorț, în original și copie (dacă este cazul);
- Actul care dovedește adresa de domiciliu, în original și copie;
- Certificatul de deces al soțului/soției, în original și copie (dacă este cazul);
- Certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, în original și copie (dacă este cazul);
- Un document emis de autoritățile statului, cu o fotografie de dată recentă (permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar), în original și copie;
- Un timbru fiscal;
- Chitanță care dovedește contravaloarea cărții de identitate, pe care o plătești la taxe şi impozite.
Ce faci dacă ajungi în situația unui buletin pierdut peste graniță?
Dacă nu-ți mai găsești buletinul și ești în străinătate, trebuie să te prezinți la cel mai apropiat oficiu consular, cu toate celelalte acte care dovedesc identitatea ta, și vei primi un titlu de călătorie până la întoarcerea în țară.
În cazul în care nu ai cum să revii în scurt timp în România, poți să soliciți eliberarea unui nou buletin prin intermediul unei persoane terțe, pe baza unei procuri speciale, autentificată de consulatul sau de misiunea diplomatică a României din acel stat.
Procura trebuie să conțină fotografia ta și să fie certificată cu timbrul misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv.
Procura trebuie să precizeze, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate și/sau ridicarea actului de identitate.