Brexit, motiv de bătaie de joc pentru un bărbat de 101 ani: situația absurdă la care a fost supus
Formalitățile la care sunt supuși cei care vor să rămână legal în Marea Britanie după Brexit includ niște lacune importante, după cum și-a dat seama un bărbat în vârstă de 101 ani.
Numele bărbatului din imaginea de mai sus este Giovanni Palmiero. El este un italian în vârstă de 101 ani care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Marea Britanie. Din păcate, din cauza noilor reguli intrate în vigoare după Brexit, până și pensionarul care se bucură în fiecare lună de pensie de la statul britanic trebuie să meargă la un centru de consiliere pentru a se înregistra în sistem ca fiind doritor de rezidență.
Bătrânul a înțeles situația, dar a rămas efectiv șocat când i s-a cerut vă vină cu părinții săi, pentru ca aceștia să-i confirme identitatea. Motivația din spatele acestei neplăceri a fost cauzată de faptul că sistemul computerizat a ignorat faptul că a trecut peste vârsta de 100 de ani și i-a alocat doar un an de viață. Evenimentul care a făcut înconjurul lumii s-a petrecut la centrul de consiliere din Islington, în nordul Londrei.
Familia lui Giovanni Palmiero este foarte supărată de întregul set de circumstanțe. Un voluntar i-a scanat pașaportul lui Palmero, care este străbunic, iar sistemul aplicației EU care comunică datele biometrice la Home Office i-a înregistrat eronat anul nașterii ca fiind 2019 în loc de 1919. „Am observat imediat că ceva nu e în regulă, deoarece când i- am scanat pașaportul, sistemul i-a importat datele biometrice nu ca 1919, ci ca 2019. Apoi a trecut peste secțiunea de recunoaștere facială, ceea ce face cu cei sub 12 ani”, a povestit Dimitri Scarlato, un activist din grupul de campanie „the3million” care lucrează și pentru Inca Gil, o organizație care-i ajută pe cei de origine italiană.
În contextul în care bărbatul locuiește în Marea Britanie de 54 de ani, autoritățile i-au cerut dovezi ale rezidenței sale în țară pentru ultimii cinci ani. Omul primește pensie de la statul britanic, dar Home Office se pare că nu a putut să acceseze înregistrările de asigurări sau taxe naționale pentru a nu-l mai pune pe bătrân pe drumuri. În 1966 a ajuns în Anglia, când era deja căsătorit cu soția sa care acum are 92 de ani. Cei doi sunt împreună de 75 de ani, au patru copii, opt nepoți și 11 strănepoți. În cea mai mare parte a vieții sale, „a lucrat la un restaurant din Piccadilly și, până la vârsta de 94 de ani, într-unul de pește cu cartofi prăjiți (fish and chip), până la 11 noaptea”.
Fiul său Assuntino a declarat: „Este ca o umilință, ai fost aici de atâta vreme și dintr-o dată se întâmplă asta. Nu sunt îngrijorat pentru el, deoarece ne are pe noi, dar este total incorect față de oameni în vârstă”. În timp ce eroarea a părut a fi una mică de computer, nu a fost o greșeală minoră din cauză că sistemul informatic „a recunoscut numai ultimele două cifre ale anului lui de naștere”, a adăugat el. „E mai degrabă o neplăcere decât orice altceva. El nu va fi izgonit, dar oameni de vârsta lui nu ar trebui să treacă prin acest proces. Se face doar în mod automat. Ar trebui să aibă un sistem pentru oameni care sunt aici dinainte de 1973 și să posede documentele. Ei spun că trebuie să dovedești că ai fost aici de atâta vreme, dar au înregistrările fiscale. Părinților mei li se trimit pensiile, așa că de ce nu-i pot găsi în sistem? Dacă voiau să verifice, puteau s-o facă foarte ușor”.
Până la această oră, unui număr de peste 2,7 milioane de oameni le-a fost aprobat statutul de rezidenți în Marea Britanie, după ce schema de înscriere a fost deschisă în luna martie a anului trecut.