Cum ar putea deveni Brexit o pierdere de timp istorică
Ziua Brexit, cea în care Marea Britanie ar fi trebuit să iasă din UE a venit, dar Regatul e încă parte din blocul comunitar.
În iunie 2016, britanicii votau la referendum să iasă din Uniunea Europeană. S-au lăsat orbiți de partide care le-au insuflat curentul suveranist. Partide care au orchestrat ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, dar s-au făcut apoi nevăzute.
Cartoful fierbinte a rămas în mâinile premierului Theresa May. Aceasta l-a tot plimbat dintr-o mână în alta până când și-a dat seama că s-a ajuns la momentul 29 martie 2019.
Adică data la care era programat „divorțul”. Povestea ar putea fi rezumată foarte simplu: „adio, dar rămân cu tine”. Cel puțin pentru moment.
Sunt peste 1.000 de zile de când oficialii de la Londra discută cu cei din Bruxelles termenii ieșirii din Uniunea Europeană. Până astăzi, 29 martie, totul ar fi trebuit să fie pus la punct, iar Marea Britanie să fie pe cont propriu. Numai că nu a fost să fie. Și dacă ai urmărit știrile în ultima perioadă și ai realizat că nu ai înțeles nimic, nu ești singurul. Nu trebuie să-ți faci probleme. Nici susținătorii Brexit și nici contestatarii nu prea înțeleg mare lucru.
Brexit: de ce s-au agitat oficialii în ultimii aproape trei ani
După ce au decis că nu vor să mai facă parte din blocul comunitar, britanicii au încercat să ajungă la o înțelegere cu Bruxellesul. Ieșirea din UE în baza unui acord e benefică pentru ambele părți.
Pe de o parte, le permite britanicilor o perioadă de tranziție în care să-și negocieze diverse acorduri, separat, cu fiecare țară. De cealaltă parte, țările care au rămas membre UE au nevoie, în egală măsură, de Londra.
Multe companii au investit în Marea Britanie. Totul s-ar putea nărui în cazul în care nu primesc asigurări că divorțul Brexit va fi unul amiabil.
- Citește continuarea AICI