Brexit fără acord, un stres major pentru români: ce se întâmplă cu libera circulație prin Regatul Unit
Probabilitatea unui Brexit fără acord crește în fiecare zi, iar guvernul de la Londra a tras mai multe semnale de alarme pentru imigranții din Marea Britanie, într-un asemenea set de circumstanțe.
Situația incertă din Regatul Unit pe marginea Brexitului este o sursă semnificativă de stres pentru milioanele de muncitori din afara țării care și-au construit o viață acolo. Cei mai afectați sunt polonezii și românii. Aceștia sunt cei mai mulți.
Boris Johnson nu a preluat de foarte multe timp șefia guvernului de la Londra, dar atitudinea sa este mult mai agresivă față de imigranți comparativ cu a Theresei May. Ca referință, echivalentul lui Donald Trump la britanici a fost principalul susținător al Brexit, iar argumentul principal al întregului efort de ieșire din UE a fost că imigranții ne iau locurile de muncă.
Cel mai recent set de declarații din partea oficialilor guvernului de la Londra vizează dreptul liberei circulații pe teritoriul Marii Britanii. În cazul unui Brexit fără acord, respectiva politică va fi desființată, iar persoanele care vor să viziteze sau să lucreze în Anglia vor avea nevoie de viză. Aceasta va veni cu o limită de timp și restricții legate de activitățile pe care le poți întreprinde în teritoriu, ca urmare, îți va fi mai greu să inițiezi formalitățile de angajare.
Guvernul Theresei May prevăzuse o perioadă de tranziție în absența unui acord de divorț cu UE, permitându-le cetățenilor europeni să muncească sau să studieze fără îndeplinirea unor proceduri suplimentare. Din păcate, atitudinea noului guvern pe același subiect este cu totul alta. „Libera circulație așa cum există ea în acest moment se va sfârși la 31 octombrie când Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
The3million, asociația care apară interesele a 3,6 milioane de cetățeni europeni rezidenți în Marea Britanie, a reacționat la acest anunt. „Este o iresponsabilitate și va deschide ușa pentru o discriminare generalizată”, a scris asociația pe Twitter. Partea bună este că, până la finalul lunii iulie, aproximativ un milion de cetățeni europeni au obținut statutul de rezidenți permanenți. Acesta îți permite să trăiești în Regatul Unit după Brexit, cu drepturi depline. Din păcate, implică urmarea anumitor pași și proceduri.