Sporturi noi la Jocurile Olimpice. O probă surpriză debutează la Paris, alte trei la Tokyo

Sporturi noi la Jocurile Olimpice. O probă surpriză debutează la Paris, alte trei la Tokyo

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024 au propus oficial, joi, ca breakdance-ul, escalada, surful şi skateboard-ul să fie sporturi invitate în programul Jocurilor Olimpice.

Aceste patru probe se vor adăuga celor 28 de sporturi oficiale din cadrul olimpiadei.

Breakdance-ul ar urma chiar să debuteze în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce escalada, surful şi skateboard-ul vor fi prezente mai întâi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Ministrul francez al Sportului, Roxana Mărăcineanu, fostă înotătoare franceză de origine românăa salutat pe twitter propunerea Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară din 2024 și a spus că, astfel, va fi prezentat lumii întregi „chipul unei Franţe creative”.

„Propunând patru noi discipline absolut spectaculoase şi îndreptate către tineri, Paris 2024 va arăta lumii chipul unei Franţe creative, inspirate şi conectată la vremurile actuale” Roxana Mărăcineanu

Emigrată în Franţa în anul 1984, Roxana Mărăcineanu a preluat conducerea Ministerului Sporturilor din Hexagon în 2018, când a acceptat să facă parte din cabinetul de miniștri condus de Edouard Phillipe.

Mesaj publicat pe tweeter de ministrul Sportului din Franța, Roxana Mărăcineanu, prin care salută propunerea ca patru sporturi să debuteze la Jocurile Olimpice.

La rândul său, preşedintele comitetului de organizare Paris-2024, Tony Estanguet, a declarat că gazdele vor să dea posibilitatea spectatorilor și telespectatorilor din toată lumea de a „se conecta la sporturi care se practică peste tot în lume pentru a aduce Jocurilor o dimensiune mai urbană, mai mult sport natural şi mai artistic”.

Fenomen de stradă născut în SUA, breakdance-ul are adepți în toată lumea.

Breakdance-ul, de la dans acrobatic, la Jocurile Olimpice

Breakdance-ul este un dans acrobatic de stradă care provine din cultura hip-hop și a luat naștere în New York.
Adolescenții afro-americani și portoricani sunt considerați pionierii acestui fenomen care lua amploare la începutul anilor 80.
La început, dansul acrobatic era practicat de membrii unei bande din Bronx, care se răfuiau în stradă prin această metodă de „break-battle”, în locul unei confruntări cu arme.
Breakdance-ul prespune executarea a patru tipuri de mișcări: toprock, mișcări executate în picioare, downrock, adică la podea, la care se adaugă mișcări acrobatice și mișcări de efect. Unele momente sunt urmate de opriri bruște în anumite poziții ale corpului.
Cei care practică breakdance-ul se numesc b-boy, b-girl sau breaker.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI