De ce pacienții din spitale ar putea primi brățări de urmărire

de: Diana Radu
16 01. 2019

Pacienții din tot mai multe spitale sunt identificați după un cod de bare, imprimat pe o brățară electronică, ce este purtată la mână și permite personalului medical să identifice o serie de date medicale despre bolnav. Astfel, sistemul ușureză munca medicilor, dar și a asistentelor.

Datorită acestot dispozitive asistentele nu vor mai pierde timpul printre hârtii şi pot îngriji mai mulţi bolnavi. De asemenea, pot afla de ce tratament are nevoie pacientul mult mai repede, prin intermediul brățării, care stochează fișele medicale ale fiecărui pacient.

Cum funcționează sistemul

După ce se prezintă la Urgenţe şi se internează, pacienții primesc brăţări electronice pe care sunt stocate date importante despre ei. Dispozitivele au un cod de bare, pe care asistentele îl scanează şi află în câteva secunde fișa bolnavilor şi tratamentul care trebuie administrat.

Pacienții sunt muțumiți de acest dispozitiv, despre care spun că este efiecient, la modul ca nu se pot face confuzii între pacienți, diagnostice, tratament. Și asistentele se declară mulțumite de brățări. Ele spun că, fiecare pacient are nevoie de consumabile, care trebuiau descărcate pe fiecare procedură și care dura în jur de zece minute, acum e vorba de un click.

„Avem secții cu deficit de personal la asistente și atunci trebuia să găsim o metodă de a ușura mult mai mult munca acestor asistente”, a declarat Cătălin Rotea, director Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Consiliul Judeţean Olt a alocat 70 de mii de lei pentru acest sistem. Braţările electronice pentru pacienţi se folosesc de aproape doi ani şi la Spitalul Municipal din Suceava. Graţie lor, au scăzut erorile medicale şi tratamentele administrate greşit, spun reprezentanţii unităţii sanitare.

„Pacientul poate fi identificat cu uşurinţă atunci când există o solicitare, iar pacientul nu poate să comunice. Eliminăm confuzia care poate apărea atunci când într-un salon există doi pacienţi cu acelaşi nume. Data naşterii este al doilea element care îi diferenţiază”, a declarat Dragoș Vicoveanu, bioinginer Spitalul Judeţean Suceava.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, sunt două tipuri de brăţări, pentru a diferenţia cazurile grave de cele mai uşoare. De asmenea, la acest spital se folosesc anual 50 de mii de astfel de brăţări electronice.

„Sunt braţările albe pentru toţi pacienţii şi brăţările roşii care sunt pentru cei cu risc de cădere și personalul să poată identifica vizual, uşor, care sunt cei cu risc de cădere”, spune Eva Kis, director medical Spitalul de Urgenţă Cluj-Napoca.