23 mart. 2020 | 10:08

BOR ia măsuri drastice, după anunțarea ordonanței militare. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile

Știri generale
BOR ia măsuri drastice, după anunțarea ordonanței militare. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile
Pentru că situația o impune cu adevărat, inclusiv BOR ia măsuri

După ce, nu cu multă vreme în urmă, Biserica Ortodoxă Română, anunța, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că bisericile nu vor fi închise, deoarece „coronavirusul nu se ia prin rugăciune”, după ce mai multe voci ceruseră închiderea bisericilor, acum BOR își reconsideră poziția.

BOR ia măsuri drastice

Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, Patriarhia Română a anunțat că a luat noi măsuri restrictive în ceea ce privește slujbele și activitățile sociale bisericeşti, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Măsurile vin după ce, duminică, un număr mare de români au mers la biserică, ba chiar, unii dintre ei, au fost împărtășiți cu aceeași linguriță.

Deoarece, la toate parohiile, Sfânta Liturghie precum şi celelalte slujbe liturgice vor avea loc în locașul de cult fără participarea publicului, credincioșii sunt sfătuiți să își aranjeze acasă un spațiu de rugăciune cu icoane, cu Biblie, cu candele și lumânări, și cărți de rugăciuni și să vegheze.

Comunicatul Patriarhiei Române:

Anunţul Patriarhiei, după ce mai mulți credincioși au fost împărtășiți cu aceeași linguriță

Anunţul Patriarhiei, după ce mai mulți credincioși au fost împărtășiți cu aceeași linguriță

„Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

1. La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

2. În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

3. Toţi credincioşii ortodocşi români din România şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

4. Deşi Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice sunt săvârşite în biserică, fără participarea publicului (credincioşilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuşi pentru situaţii speciale (cum sunt cele de la punctul 8).

5. Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.

6. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă.

7. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.

8. Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum 8 persoane.

9. Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.

10. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi în spital se va face respectând regulile spitalului.

11. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

12. Săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte (comun) se suspendă, iar preoţii vor îndemna pe credincioşi sa citească în schimb, miercurea şi vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ş.a..

13. Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc şi a suprafeţelor, aerisirea frecventă a lăcaşurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toţi care vin la biserică.

14. Centrele sociale bisericeşti şi centrele medicale bisericeşti îşi vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activităţii (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte şi cărţi bisericeşti etc.).

15. Activitatea socială a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi.

16. Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situaţia în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunţa imediat autorităţile sanitare şi va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.)

17. Autorităţile bisericeşti superioare vor emite adeverinţe preoţilor de la parohii şi funcţionarilor din administraţia bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoţii parohi şi stareţii de mănăstiri vor elibera adeverinţe pentru slujitorii bisericeşti din subordinea lor (preoţi coslujitori, diaconi, cântăreţi, paraclisieri).

18. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu iasă din casă decât pentru situaţii de maximă necesitate.

19. În starea de urgenţă, atât clericii, cât şi credincioşii mireni au obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar aceştia vor suporta sancţiunile prevăzute de lege.

20. Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă”.

 

 

PlaySport
IREAL! Românca din Pașcani care l-a făcut tată pe Philipp Plein a ales un nume greu de crezut pentru copil! Cum îl cheamă pe băiețel
Stiri din Lume
Irina Columbeanu e SUPERBĂ! Ce poză cu ea a APĂRUT pe net: Mii de like-uri în câteva ore
Stirile PROTV
Situație fără precedent în România. Meteorologii au emis Cod roșu de căldură excesivă. Cât de cald va fi în zilele următoare
EVZ.ro
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
PRO TV
Aspirina din Las Fierbinți a făcut topul celor mai sexy bărbați de la Campionatul de fotbal: ”Armăsarii mondiali”
Adevarul
Intrăm în război dacă doborâm rachetele rusești în Ucraina? Generalul care ne-a reprezentat la Comandamentul NATO are răspunsul
BZI.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Spynews.ro
Sorana Cîrstea se retrage din tenis! “Am făcut tot ce era posibil ca să joc”. Ce probleme au făcut-o să anunțe că o perioada renunță la sportul alb
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Viva.ro
De necrezut! Cum arată Oana Roman în costum de baie la 48 de ani: „Mă simt împlinită și...”
Impact.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
Ego.ro
HOT! Andreea Antonescu şi-a ARĂTAT formele APETISANTE la plajă. Se vede TOT!
Parteneri
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Redactia.ro
Cât i-a costat un sejur de două săptămâni în Japonia pe doi români. „Am adunat tot ce am cheltuit și vă las totalul”
Click.ro
Noua IUBITĂ a lui CRBL arată aproape TOT pe PLAJĂ! Olga are 23 de ani și e SUPERBĂ
Vocea.biz
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune coregrafiată minuțios”
Digi24
Mihaela Rădulescu, senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Wow, ce corp!! FOTO
Unica.ro
Un elvețian ar putea primi 5 milioane de euro după ce a alunecat într-o baltă de lichior în aeroportul Heathrow
EVZ.ro
Anunțul alarmant făcut de Ministrul Energiei. E clar, e criză energetică: ”Avem un comitet pentru situații de urgență”
Spynews
S-a dat ORDIN în România. INTERZIS pentru proprietarii de terenuri
Capital.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz. El are 54 de ani, ea are 29, dar par îndrăgostiți lulea. Cum au fost surprinși
Avantaje
ROMÂNIA, la JOCURILE OLIMPICE de la Paris. LISTA COMPLETĂ a SPORTIVILOR
Mediaflux
Sorana Cîrstea se retrage din tenis! “Am făcut tot ce era posibil ca să joc”. Ce probleme au făcut-o să anunțe că o perioada renunță la sportul alb
Spynews.ro
Testul IQ al zilei. Corectează 2 + 0 = 18, în doar câteva secunde
Realitatea.net
VIDEO | Imagini interzise minorilor surprinse în parc, în toiul zilei! Doi tineri s-au lăsat cuprinși de pasiune, de față cu toți
Antena 1
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Impact.ro