Bolnavii români, în pericol. Un tratament salvator nu va mai fi compensat, ce se întâmplă

de: Ștefan R. Apostol
19 02. 2021

În România, din păcate, sunt în acest moment câteva mii de persoane care au nevoie de anumite medicamente. Bonavii de leucemie, până de curând, aveau pe lista de medicamente compensate unul din cele mai importante medicamente. Noul ministru, Vlad Voiculescu, printr-o decizie halucinantă, le-a luat dreptul la viață. Cazul este cu atât mai scandalos, cu cât același personaj, în 2019, critica vehement sistemul pentru lipsa compensării a anumitor medicamente.

Peste 2.000 de bolnavi de leucemie lăsați să moară

Conform datelor statistice sunt peste 2.000 de pacienți care, din păcate, suferă de o boală imunitară devastatoare. Este vorba de o formă rară de leucemie, iar singurul ajutor pentru aceștia era un medicament, care este și foarte scump și nici nu există înlocuitor. Medicamentul este cu atât mai vital acum pacienților cu leucemie, având în vedere că acești pacienți sunt cei mai vulnerabili la o posibilă infecție COVID-19, având imunitate aproape de zero.

Scandalul a plecat de la faptul că Ministerul Sănătății, prin aripa scurtă, UNIFARM, nu a mai prelungit licența medicamentului necesar pacienților cu leucemie. Semnalul de alarmă a fost tras de cei de la Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, prin președintele acesteia, declarând că:

”Vor trece zile întregi în care vor muri oameni din cauza lipsei acestui medicament pentru că s-a trezit, într-un final, Unifarm să facă reînnoirea autorizaţiei pe nevoi speciale a acestui medicament. Dar, oamenii pot muri în două, trei ore, dacă nu au acest tratament, sunt bolnavi de leucemie. A fost o mână criminală aici nu se poate, ştiindu-te unicul importator să nu iei atitudine.

Ştiind că expiră autorizaţia pe nevoi speciale la acest medicament. Unifarm-ul fiind aripa lungă, sau scurtă a Ministerului Sănătăţii, deopotrivă sunt vinovate ambele instituţii. Acest medicament nu are înlocuitor”, a spus pentru Antena 3, Cezar Irimia, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Medicamentul în cauză este unul foarte scump și vital pentru cei peste 2.000 de pacienți bolnavi de leucemie. Aceștia îl foloseau în tratamentele împotriva unei boli nimicitoare, rare, ca leucemia. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a dat niciun răspuns, singurii care au dat un fel de comunicat, fiind cei de la UNIFARM. Aceștia au declarat că au trimis către minister cererea de reînoire a licenței de import pentru medicamentul respectiv, atât de necesar bolnavilor de leucemie.

Deciziile halucinante al ministrului Voiculescu și declarațiile sale din trecut

O altă informație legată strict de același subiect al bolnavilor de leucemie, este scoaterea unei subvenții de 1.200 de lei. Decizia i-a aparținut aceluiași ministru Vlad Voiculescu. Totul a devenit un adevărt coșmar pentru cei care beneficiau, atât de acea subvenție de 1.200 de lei, dar și de acest medicament atât de vital.

În 2019, dar dintr-o altă poziție, Vlad Voiculescu critica sistemul, și în special ministrul de la acea vreme. În editorialul semant de Vlad Voiculescu, în 21 iunie 2019, critica ministerul despre lipsa medicamentelor citostatice pentru pacienții care aveau nevoie urgentă de ele. Iată ce scria ONG-istul Vlad Voiculescu, la acel moment:

”Medicamentele citostatice care lipsesc sunt în lista medicamentelor esențiale a OMS. Lipsa medicamentelor esențiale este de ani buni o tragedie continuă care afectează mii de oameni. Și, totuși, Ministerul Sănătății nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou… surprinsă. Lipsa medicamentelor esențiale a fost semnalată de zeci de medici, de sute de articole în presă, de mii sau zeci de mii de oameni pe Facebook care donau pentru medicamente esențiale pentru copii și adulți.

Și, totuși, Ministerul Sănătății nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou… surprinsă. Medicamentele esențiale sunt cele mai ieftine și cele mai importante dintre medicamente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă măsuri speciale pentru ca acestea să nu lipsească de nicăieri. Și, totuși, Ministerul Sănătății nu face nimic, iar doamna ministru s-a arătat din nou… surprinsă. Lista medicamentelor esențiale a fost introdusă pentru prima dată în legislație de echipa mea în 2016 prin HG 800/2016. A fost eliminată de PSD-ALDE în 2017.” (21 iunie 2019 – Vlad Voiculescu)

Față de declarațiile din 2019, atitudinea și deciziile de acum ale Ministrului Voiculescu, sunt în contra-punct, iar bolnavii cu necesități de acset gen, mor pe capete în aceste zile.