Începutul Cupei Mondiale din Qatar a fost cu peripeții, astfel că, în spațiul public au avut loc diverse controverse legate de organizare, nerespectarea drepturilor omului, dar și despre un pericol epidemiologic generat de un virus care ar fi mai grav decât Covid-19. Recent, medicii din Qatar au transmis o alertă privind noile îmbolnăviri înregistrate în rândul jucătorilor naționalei Franței, dar și a suporterilor.
Ieri a avut loc inala Cupei Mondiale, a cărei echipă câștigătoare a fost Argentina. Cei 1, 2 milioane de suporteri prezenți pe stadion au trpit momente intense, în timp ce își susțineau echipa favorită.
După marea victorie și petrecere apar și primele informații menite să îngrijoreze autoritățile și medicii din toată lumea.
Potrivit alertelor semnalate de medicii din Qatar, un virus mai puternic decât Covid-19 a circulat atât printre fotaliști, cât și printre suporteri, astfel că primele simptome nu au întârziat să apară.
Odată cu vehicularea acestui virus, specialiștii au dezvăluit că în ultimii 10 ani, mai multe persoane s-au infectat cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu, numit şi „gripa cămilei”, în Qatar. Din păcate, această țară a fost extrem de populată, mai ales cu ocazia evenimentului sportiv de mare anvergură, iar riscul unei îmbolnăviri în masa este luat în calcul de medici și de autorități.
Pentru că 1, 2 milioane de suporteri se pregătesc să revină acasă, în toate colțurile lumii, autoritățile din fiecare țară au obligația să monitorizeze atent evoluția stării de sănătate ale pacienților, fiind efectuat inclusiv un sondaj, pe fondul contextului epidemiologic generat de acest virus periculos.
În timp ce alte state preferă să fie vigilente, dar fără a panica populația, Anglia a emis deja o atenționare de monitorizare a fanilor care au fost în Qatar și care acuză stări de rău.
Primele cazuri s-au înregistrat în rândul naționalei Franței, astfel că cinci jucători au acuzat deja stări febrile, în timp ce alți suporteri s-au confruntat cu dificutăți de respirație și febră.
Potrivit specialiștilor, simptomele bolii sunt similar cu cele de răceală, ceea ce face ca identificarea „gripei cămilei”, așa cum este denumită boala generată de acest virus, este mai grea.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că există varianta testării pentru gripa cămilei pentru cine știe că a fost în deplasare și totodată are simptome specificii acestei boli.
Oamenii de știință trag semnale de alarmă privind gradul de pericol al virusului, susținând că este mult mai grav decât Covid-19 și nu are tratament specific. În acest caz, medicii nu au altă variantă decât cea a administrării unui tratament care să amelioreze simptomele.