Boala pe care a avut-o Nicolae Ceaușescu înainte să fie omorât. A suferit în ultimii ani din viață

de: Ioana Bucur
03 05. 2023

Imaginea falsă creată în jurul omului care conducea țara a fost demontată, bucată cu bucată, după moartea sa. Noi informații au apărut în spațiul public despre boala pe care a avut-o Nicolae Ceaușescu în momentul în care a fost omorât. Dictatorul s-ar fi luptat cu simptomele și complicațiile cauzate de ea mai bine de un deceniu.

Boala cu care fusese diagnosticat Nicolae Ceaușescu

Viața personală a lui Nicolae Ceaușescu era ținută departe de ochii și urechile românilor, în perioada comunistă. Foarte puțini erau cei care aveau informații despre starea de sănătate a acestuia și boala cu care s-a luptat în ultimii 12 ani de viață.

Fostul dictator avea diabet, medicul care îl supraveghea și trata fiind prof. univ. dr. Iulian Mincu, fondatorul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”. Medicul a fost cel care a creat planul de alimentatie rațională de pe vremea lui Ceaușescu.

În aprilie 1989, cu doar câteva luni înainte de Revoluție, boala s-ar fi agravat. Pentru că a neglijat indicațiile de specialitate, Ceaușescu ar fi suferit o complicație a diabetului, intrând în precomă hiperosmolară din pricina valorilor foarte mari ale glicemiei.

Te-ar putea interesa și: Locul neaşteptat din Bucureşti în care Ceauşescu voia să îşi mute reşedinţa. Nu îi mai plăcea vila din Primăverii

Cum credea dictatorul că îi poate opri evoluția

Specialistul ar fi reușit atunci să o convingă pe Elena Ceaușescu să accepte tratamentul cu insulină pe care dictatorul l-ar fi întrerupt, convins fiind că își putea ține sub control problemele de sănătate doar prin regim alimentar, medicamente și ceaiuri din plante.

Se spune că ultima doză de insulină pe care Nicolae Ceaușescu și-a administrat-o a fost în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 în sediul CC al PCR, înainte de fuga cu elicopterul. Dictatorul era conștient că daca va sta mai multe zile fără tratament, va intra în comă diabetică.

Cu doar 12 ore înainte de execuție, de la București i-a fost trimis lui Ceaușescu un plic în care era insulină, despre care şeful Garnizoanei Târgovişte ar fi crezut că era otravă sau o bombă.

Cu toate că informația nu poate fi confirmată, se crede că Nicolae Ceaușescu nu și-ar fi făcut injecția cu insulină în ultima zi din viață.

Te-ar putea interesa și: Care erau planurile lui Nicolae Ceauşescu pentru România de după ’90. Totul s-ar fi schimbat în următorii 5 ani: „Vom munci şi vom lupta, ţara o vom înălţa”