Boala neștiută care afectează multe femei: „Întârziere de 10 ani până la stabilirea diagnosticului”

de: Stan Nicu
28 11. 2022

Tot mai multe femeile au început să sufere de o boală neștiută. Una din zece femei suferă de această afecțiune care este descoperită foarte greu, astfel încât medicii o numesc boala secolului. Din nefericire, medicii nu știu care este cauza apariției acestei probleme de sănătate, care nu poate fi vindecată.

O boală teribilă afectează femeile. Medicii nu știu cu ce au de-a face

Boala care afectează tot mai multe femei poate fi diagnosticată și la 10 ani de la debutul primelor simptome, astfel că medicii avertizează că această afecțiune a devenit o problemă de sănătate publică.

Boala se numește endometrioză și este foarte răspândită în rândul femeilor, însă medicii din întreaga lume nu prea știu ce este cu ea. Endometrioza este boală în care țesutul asemănător mucoasei uterine crește în afara uterului și nu poate fi vindecată.

Endometrioza, boala secolului

„Pentru că endometrioza este considerată boala secolului, se estimează că 1 femeie din 10 suferă de această boală. Pentru că a devenit o problemă de sănătate publică.

Pentru că în ciuda eforturilor susținute de cercetători din întreaga lume, încă nu s-a descoperit adevărata cauză.

Pentru că această boală este cunoscută de puțini medici, și mai puțini știu să o diagnosticheze corect și complet și extrem de puțini știu să intervină corect chirurgical”, a declarat Raluca Enciu Șubă, medic ginecolog.

Simptomele Endometrioza

-durere la menstră,
-durerea cronică pelvină,
-durerea la contact sexual,
-infertilitatea,
-oboseală cronică,
-balonare,
-constipație,
-diaree,
-tulburări ale defecației,
-sângerare pe cale rectală,
-crampe abdominale,
-tulburari de urinare,
-tulburări ale somnului.

Endometrioza, ameliorată prin tratament sau intervenție chirurgicală

Endometrioza nu se vindecă, însă poate fi ameliorată printr-o intervenție chirurgicală sau prin tratament. Astfel, pacientele au șanse să rămână gravide pe cale naturală în primle 6 luni de la intervenția chirurgicală.

„Susțin necesitatea derulării unor campanii de informare a populației cu privire la această boală, dar mai ales de creștere a gradului de conștientizare asupra bolii pentru medicii ginecologi sau cu specialități conexe precum medicina de familie, urologia, gastroenterologia sau chirurgia general.

Pentru că țări precum Franța, SUA, Canada au elaborat, finanțat și pus deja în practică Strategii Naționale cu privire la susținerea pacientelor ce suferă de această boală, a mai spus Raluca Enciu Șubă.

Endometrioza aduce infertilitatea în multe cazuri

Aproape 50% dintre femeile care suferă de această boală nu pot face copii, visul de a deveni mame fiind spulberat pentru ulte dintre ele.

„Pentru că 45 % din pacientele cu endometrioză asociază și infertilitate. Pentru aceste paciente visul de a deveni mamă este posibil doar prin intermediul procedurilor de reproducere umană asistată, proceduri care în momentul actual nu sunt decontate de Casa de Asigurări. În țările civilizate ale Uniunii Europene, se decontează în medie 3-5 proceduri de fertilizare in vitro”, a conchis Raluca Enciu Șubă.