Boala de care suferă toți românii, fără să știe. Ce se întâmplă în corpul nostru
Colonul iritabil este o afecțiune de care suferă mulți români. Din 10 pacienți, 4-5 au această afecțiune, stresul fiind unul dintre factorii implicați. Nu este o boală care se vindecă, dar putem trăi cu dacă îi acordăm puțină atenție, fără să ne fie afectată calitatea vieții.
Colonul iritabil, boala de care suferă mulți români fără să știe
Nu este o afecțiune gravă, în schimb are simptome care uneori alarmează pacientul. Ce este esențial este că e o boală funcțională, adică nu este un ulcer, un cancer, o rană pe intestin. Este vorba pur și simplu de niște contracții spastice ale intestinului. O cauză propriu-zisă nu există, dar unul dintre factorii implicați este stresul.
Uneori, această afecțiune poate să apară în urma unei interocolite acute și ce se presupune a fi cauza este modificarea echilibrului florei bacteriene din intestin. Simptomele sunt largi, dar ce sperie pacientul este durerea, care uneori poate să apară sub forme de crampe, o durere care se mută prin abdomen și este frecventă în hipocondrul drept, deci, practic, sub ficat. Din această cauză, mulți pacienți se duc la medic acuzând că-i supără fierea.
De fapt, nu este colecistul de vină, ci colonul, acolo unde intestinul gros face un unghi ascuțit sub ficat, iar în acel unghi se mai adună gaze, fecale, moment în care intestinul se contractă brusc și poate să apară durere, care poate fi destul de intensă în anumite cazuri.
Cauze și tratament
„La alți pacienți, acest colon iritabil se poate manifesta ca și diaree, cazul tipic este diareea dinainte de examen, deci din cauza stresului această motilitate accentuată a intestinului provoacă diaree. Alteori, pacienții se plâng de balonare sau flatulențe exagerate. Sunt importante și modificările de dietă, adică o alimentație echilibrată, cu suficiente fibre alimentare, o disciplină a alimentației, cu un orar fix al meselor, evitarea stresului pe cât posibil și mișcarea, care este importantă.
Nu este o boală care se complică, este o boală funcționează, doar că alterează calitatea vieții pacientului. Ceea ce am observat în practica mea de zi cu zi este că, dacă pacientul știe ce are și știe că nu e complicat, se liniștește și poate atunci intensitatea simptomelor scade. Deci, nu este o boală gravă, dar care poate, fără atenție, să afecteze calitatea vieții. Este o boală recurentă, care revine în condiții de stres”, a explicat dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean Timișoara, pentru Televiziunea Medicală.
Conform specialiștilor, cazurile tipice de pacienți sunt aceia care pleacă în concediu și nu îi mai supără nimic, iar atunci când revin în mediul stresant de acasă încep să aibă simptomatologie de acest gen.