Boala care se răspândește rapid printre români. Medicii de familie cer măsuri urgente de la Ministerul Sănătății

de: Madalina Moraru
21 11. 2019

Boala se poate răspândi cu ușurință în rândul populației de la noi din țară. De aceea, medicii de familie au cerut urgentarea unor măsuri de prevenire, pentru a nu risca o îmbolnăvire în masă. Asta deoarece odată cu instalarea sezonului rece, cel mai probabil vor exista și cazuri de răceală sau gripă, care de asemenea vor pune populația în pericol.

Boala care se răspândește rapid printre români

Medicii de familie au cerut implementarea unui program naţional pentru vaccinarea celor expuși la difterie

De aceea, medicii de familie le-au solicitat autorităților de la noi din țară să intensifice anumite măsuri de prevenire, dar și să se pregătească pentru a combate cazurile de difterie. Principalul argument al acestora este cel că difteria a devenit o amenințare tot mai mare, la nivelul întregului teritoriu. A fost cerută lansarea unui program național de urgență pentru vaccinarea populației adulte. Programul ar trebui să cuprindă și alte măsuri de susținere sau compensare a costurilor de vaccinare, dar și campanii de informare și conștientizare, în rândul românilor.

Difteria este o boală cât se poate de molipsitoare, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. În țara noastră, procesul de imunizare are loc încă din 1960, iar ultimul astfel de vaccin, ce face parte din Programul Naţional de Vaccinare, conţine anatoxina difterică și se administrează la vârsta de 14 ani. Perioada în care ne poate proteja în fața apariției bolii este, în medie, de 10 ani. Totodată, în lipsa unui astfel de vaccin, care să le fie administrat tuturor adulților de peste 24 de ani, situația poate deveni una sumbră. Asta deoarece se creează condițiile ideale pentru o populație receptivă la riscurile de îmbolnăvire.

”Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ce priveşte ameninţarea epidemiologică de la graniţa de Nord a ţării. Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcţiile judeţene de sănătate publică şi MS a dispus achiziţionarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei”, a fost declarația oficială, în acest caz.

De aceea, cadrele medicale au cerut implementarea de noi măsuri, cât se poate de necesare, în momentul de față.

”Medicii de familie din România îşi arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariţei şi răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populaţia şi să recomandăm măsuri de prevenţie.”, susține dr. Dina Mergeani, preşedinte SNMF, potrivit știripesurse.ro.