BNR lansează o nouă monedă. Ce reprezintă şi ce valoare are
Luni, 19 decembrie 2022, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o nouă monedă. Banul este din aur și are o simbolistică aparte. BNR anunță că tirajul maxim este de 1.000 de piese, iar prețul de vânzare pentru o bucată este de 580 de lei (exclusiv TVA), plus broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
BNR lansează o monedă din aur, luni, 19 decembrie 2022
Banca Națională a României lansează, luni, 19 decembrie, o monedă de aur cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”. Valoarea nominală a banului este 10 lei, are un diametru de 13,92 mm și o greutate de 1,224 de grame.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 19 decembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”, precizează BNR pe site-ul său.
Tiraj cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”
Pe avers este desenat vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa și apar inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Spatele (revers) monedei prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa și inscripțiile în arc de cerc „TEZAURUL DE LA PIETROASA” și „VASELE POLIGONALE”.
Monedele din aur, care urmează să fie lansate de BNR, vin ambalate în capsule de metacrilat transparent și însoțite de broșuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în trei limbi: română, engleză și franceză. Pe documentul de autenticitate se află semnătura guvernatorului BNR și a casierului central.
Ce preț de vânzare are
Tirajul maxim al acestor bani cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale” este de 1.000 de piese, iar o singură monedă are un preț de vânzare de 580 de lei (exclusiv TVA), fiind însoțită de broșura de prezentare și certificatul de autenticitate (vezi imagine cu banul în galeria noastră foto).
Aceste monede speciale au putere circulatorie pe teritoriul țării noastre și lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale.
„Achiziția efectelor numismatice se realizează exclusiv prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii pot consulta lista monedelor, medaliilor, bancnotelor sau seturilor de monetărie disponibile la vânzare doar la ghişeele sucursalelor băncii centrale. În momentul lansării unei emisiuni numismatice noi, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziționării directe, fără o rezervare prealabilă”, a explicat instituția publică.