BNR, anunț de ultimă oră care vizează milioane de români. Ce se întâmplă cu creditele la bănci
Ultimele lunii ale anului trecut au înregistrat un semnal de alarmă pentru românii cu credite la bănci, având în vedere evoluția ROBOR și IRCC. Dacă în cazul ROBOR s-au înregistrat majorări progresive, aproape de la o zi la alta, în cazul Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), dacă în trimestrul 2 al anului trecut era de 1,08, la finalul celui de-al treilea trimestru 2021 s-a înregistrat o creștere importantă, ajungând la 1,17. Toate aceste cifre au un efect direct asupra creditelor existente în piață, deci, implicit asupra buzunarului românilor cu credite la bănci, și asurpa calculării ratelor aferente.
IRCC are valori mari la început de an
Banca Națională a României (BNR) a publicat vineri pe 14 ianaurie, noua rată a dobânzii de referință zilnice care va fi utilizată de bănci pentru stabilirea ratelor variabile pentru creditele de consum și ipotecare acordate gospodăriilor populației (IRCC), aceasta ajungând la 1,24. La nivelul trimestrului trei al anului 2012, IRCC este cotat la 1,17. Banca centrală a calculat noul indice, pe baza tranzacțiilor de pe piața monetară derulate în ultimul trimestru din anul precedent.
Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), este luat în calcul de toate băncile comerciale din România, în special pentru creditele noi. De asemenea, debitorii existenți pot solicita băncilor să le refinanțeze împrumuturile folosind noul indice de referință. Cu toate acestea, o astfel de refinanțare nu este posibilă pentru creditele ipotecare acordate în cadrul programului Prima Casă garantat de stat.
Indicele ROBOR a ajuns la valori istorice la final de 2021
Același lucru se întâmplă și legat de valoarea ROBOR, care în ultimele luni ale anului trecut a avut o creștere progresivă. Indicele ROBOR, așa cum mai spuneam și cu altă ocazie, reprezintă rata dobânzii interbancare de ofertă din România. Adică valoarea care influențează împrumuturile între bănci, dar are efect și asupra creditelor consumatorilor de credite curente.
Cu alte cuvinte, băncile se împrumută între ele pentru a-și acoperi nevoile de lichiditate de moment sau pentru a steriliza lichiditățile și disponibilitățile suplimentare. Nevoia de lichiditate poate apărea atunci când o bancă a înregistrat un număr mai mare de solicitări de credite din partea clienților sau în anumite perioade în care Banca Națională a României (BNR) solicită cerințe minime de lichiditate în sistem.
Creșterea din ultimele luni ale indicelui ROBOR s-a datorat numărului mare de cereri de pe piața de lei, care urmare a numărului mai mare de credite cerute de populație. În afară de asta, inflația ridicată din ultima perioadă și ratele dobânzilor stabilite de BNR necesare pentru a acoperi rezervele minime obligatorii sunt alți factori care au influențat evoluția ROBOR la finele lui 2021. Pentru astăzi, Banca Centrală a anunța ROBOR la o lună la 2.69, ROBOR la trei luni 3,05, ROBOR la șase luni 3.20 și la 12 luni 3.29.