BNR a lansat o nouă monedă. Ce trebuie să ştie românii despre exemplar

de: Ștefan R. Apostol
14 11. 2022

BNR a lansat o nouă monedă! Așa cum s-a obișnuit, în ultimii ani BNR a emis monede, în ediții limitate, pentru a sărbătorii diferite personalități. Alte monede au fost emise pentru a celebra evenimente importante din istoria României. Într-un comunicat din 11 noiembrie, BNR anunța emiterea unui număr de 5.000 de monede de argint. Monedele  au pe una din fațete figura lui Constantin Ionete, un proeminent economist și cadru didactic al Academiei de Studii Economice București.

Constantin Ionete, o proeminentă figură a economiei românești

Pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul economic academic și nu numai, numele ilustrului profesor este puțin cunoscut. Poate din acest motiv  BNR a lansat o nouă monedă ediție limitată în acest an.

Eminentul economist și cadru didactic Constantin Ionete vedea lumina zilei în anul 1922, în județul Vâlcea, în comuna Măldărești. Deși absolvent al Facultății de Filozofie din București, viitorul membru de onoare al Academiei Române, avea să strălucească într-o cu totul altă direcție.

Constantin Ionete avea să devină unul din cei mai importanți economiști ai României, încă din perioada post-decembristă, iar după Revoluția din decembrie 1989, avea să fie numit în funcția de membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, pentru un mandat de șase ani, care a expirat în septembrie 2004, conform Wikipedia.

De-a lungul carierei sale a fost și profesor în cadrul Academiei de Studii Economice. În același timp, autor al unor lucrări în domeniul economic extrem de importante.

„Constantin Ionete a primit, de-a lungul vieții, diverse distincții: membru de onoare al Academiei Române (1993). Premiul Academiei Române pentru volumul Comportamentul procesului de formare a prețurilor; Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova; Diploma „Opera Omnia”, acordată de Senatul Universitar al Academiei de Studii Economice din București; Premiul Național al Fundației „Niște țărani” (2001).” (sursa Wikipedia)

BNR a lansat o nouă monedă. Îl omagiază pe marele economist

În urmă cu 11 ani, în 2011, celebrul economist Constantin Ionete avea să înceteze din viață, la vârsta de 89 de ani. Despre domnia sa, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu declara că „A fost un economist de excepţie. Timp de 14 ani a făcut parte din echipa BNR, echipa care a împins această instituţie spre reformă, reformare şi reclădire”.

Așa cum spuneam la început, BNR a lansat o nouă monedă, omagiindu-l astfel pe Constantin Ionete. Este vorba de o nouă emisie numismatică, în ediție limitată. BNR a emis un număr de 5.000 de monezi de argint. Valoarea acestei monede de colecție este de 10 lei și va putea fi achiziționată de colecționari:

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 14 noiembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Constantin Ionete. Aversul monedei redă imaginea Palatului Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc ROMANIA, stema României, valoarea nominală 10 LEI și anul de emisiune 2022. Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Constantin Ionete și anii între care a trăit acesta 1922 și 2011.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Constantin Ionete au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.”, se arată în comunicatul BNR.