Biserica Plumbuita, cuprinsă de flăcări. Incendiu la intersecția Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
13 12. 2021

Una din cele mai vechi Biserici din București, ctitorită în 1560, este astăzi aproape de un dezastru. Un incendiu a fost declanșat, conform autorităților, la una din anexele aflate în incinta cunoscutei Bisericii Plumbuita, din Sectorul 2 al Capitalei.

La Biserica Plumbuita s-a declanșat un incendiu

Situată în Sectorul 2 al Capitalei, la intersecția dintre Doamna Ghica și Șoseaua Colentina, Biserica Plumbuita trece în aceste ore printr-o posibilă dramă. Conform autorităților aflate la fața locului, un incendiu a fost declanșat la una din anexele Bisericii Plumbuita.

Incendiu, spun reprezentanții Pompierilor, se manifestă cu flacără deschisă și incendiul s-a extins pe o suprafață de cel puțin 10 metri pătrați. Reprezentanții ISU spun că deocamdată nu sunt victime, dar se preconiează pagube materiale. Se intervine la fața locului cu efective suficiente, mai spun cei de la ISU.

Cea mai veche Biserică din București

Este una din ctitoriile cele mai vechi din Capitală, prima atestare având loc în 1560. Este considerată monument arhitectural, din perioada secolelor  al XVI-lea si al XVII-lea. Petru Voda cel Tânar (1559-1568), este cel care avea să demareze construcția Bisericii Plumbuita, și a fost finalizată de Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) si Mihnea Turcitul (1577-1583; 1585-1591). După anul 1585, Biserica Plumbuita se va închina mănăstirii Xiropotamu, de la Muntele Athos.

Numele de Plumbuita vine de la tabla de plumb cu care era acoperită, locuitorii din zonă fiind cei care o denumeau așa. O altă legendă vine din timpul lui Matei Basarab care, din lipsă de ghiulele, avea să topească acpoerișul din plumb al bisericii pentru a confecționa necesarul de ghiulele pentru tunurile armatei sale, în lupta cu dușmanii săi.

După mai multe perioade de restaurare, în 1802 are loc un cutremur care avea să afecteze grav atât mânăstirea, cât și clopotnița. Au loc mai multe reparații, făcute sub atenta supervizare egumenului Dionisie din Ianina, fost egumen al Mănăstirii Xiropotamu de la Muntele Athos. În perioada Revoluției de la 1848, mânăstirea devine închisoare politică, aici fiind încarcerați în octombrie o parte din inițiatorii Revoluției de la 1848.

O altă perioadă de reparații va avea loc între 1933 și 1940, conduse de Comisia Monumentelor Istorice, dar sunt oprite până în 1953, când renovarea este reluată de Patriarhul Justinian. Lucrările aveau să fie finalizate în 1955.