Biserica din România care pare lovită de blestem. A fost părăsită, dar un lucru înfiorător a rămas

de: Stan Nicu
08 10. 2023

Astăzi vă prezentăm care este biserica din România care pare lovită de blestem. A fost părăsită, dar un lucru înfiorător a rămas. Localnicii sunt de părere că nu este de bun augur ce s-a întmplat, iar pentru asta localitatea lor ar avea de suferit.

Ce biserică din România parcă a fost blestemată. Misterul care o înconjoară

Bătrâna biserică ortodoxă din satul Bretea Română pare a fi lovită de un blestem. Lăcașul sfânt a fost abandonat definitiv în anii 1980, chiar dacă oamenii încă îşi îngroapă morţii în cimitirul ei. Biserica s-a ruinat, însă pe pereții ei a rămas neatinsă o pictură misterioasă şi înfiorătoare totodată.

Biserica veche a satului Bretea Română de pe Valea Streiului a fost construită la mijlocul secolului al XVIII-lea, conform unor date istorice.

Pictura care a ramas intreaga si care infatiseaza moartea cu un pahar in mana

De când oamenii au abandonat-o biserica a devenit o ruină acoperişul s-a prăbuşit, iar crucea aşezată în turnul ei a fost îndoită de fulgere. Acum, slujbele religioase nu mai au loc în biserica părăsită, chiar dacă oamenii continuă să îşi îngroape morţii în cimitirul ei.

Citește și: De ce se face cruce când treci pe lângă o biserică

Pictura cu Moartea, neatinsă

Locul este acoperit de bălării, iar în interiorul clădirii au apărut tufe şi chiar copaci. Ocolită de localnici, lăcașul sfânt a devenit un loc de popas pentru turişti. Puţini dintre cei care ajung în curtea ei cunosc, însă, misterul care o înconjoară.

Din pictura religioasă care în trecut îi infrumuseța pereţii, un singur chip pictat a rămas aproape neatins, în timp ce restul icoanelor s-au desprins de pe ziduri o dată cu tencuiala ori au dispărut o dată cu pereţii. ”Icoana” rămasă neafectată înfăţişează exact moartea, care ridică un pahar. Localnici cred că pictura neatinsă este un semn rău.

Acum doi ani, în apropierea bisericii din Bretea Română a avut loc un fapt neobişnuit. Podul peste râul Strei s-a prăbuşit ”din senin” pe o porţiune de circa 100 de metri, astfel că sătenii din Bretea sunt nevoiţi să ocolească mai mulți kilometri pentru a ajunge cu maşinile la Drumul Naţional 66.

Cum l-a pictat Arsenie Boca pe Iisus Hristos

Pe de altă parte, prima pictură bisericească realizată de Arsenie Boca în Mănăstirea Drăgănescu a fost Scena Învierii, iar modul în care cunoscutul părinte l-a reprezentat pe Iisus a stârnit fascinaţie, însă şi controverse. Mântuitorul este înfăţişat ridicându-se din mormânt, diafan şi acoperit cu o mantie albă.

Citește și: Ce fenomene ciudate au loc în cea mai veche biserică din România

Nu în ultimul rând, o mulţime de poveşti circulă și pe seama bisericii din Densuş, una dintre cele mai misterioase aşezări din Ţara Haţegului. Este construită acum mai bine de 7 sute de ani şi a fost clădită pe locul unui templu dacic.

Sub temelia ei se crede că se află mormântul generalului roman Longinus, capturat de regele Decebal. Se spune că o încăpere secretă din turla ei a adăpostit vreme îndelungată o tânără fecioară, sfâşiată de durere.