Bilete de tratament 2024. Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de ele

de: Anca Lupescu
24 01. 2024

De la 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative pentru pensionarii români în ceea ce privește biletele de tratament balnear. Bilete de tratament 2024 – conform modificării, pensionarii români care primesc bilete de tratament sau soții acestora vor avea posibilitatea să se bucure de un sejur la stațiunile balneoclimaterice, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

Legea pensiilor – ce se schimbă cu privire la biletele de tratament

Legea, care intră în vigoare din septembrie 2024, oferă o ocazie unică pentru pensionari și partenerii lor. 

Soții pot merge împreună la tratament balnear, indiferent dacă unul dintre ei nu este asigurat sau pensionar. Această schimbare esențială își propune să încurajeze relaxarea și sănătatea cuplurilor de pensionari.

Citește și: Ajutor de la stat pentru pensionari. Ce pot face bătrânii cu cei 2.600 de lei primiţi

Singura condiție pentru ca doi soți să meargă împreună la tratament balnear este să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament. Acest lucru e valabil chiar dacă unul dintre ei nu e asigurat sau pensionar.

Asigurații și pensionarii au dreptul la un tratament balnear furnizat prin acordarea de bilete de tratament în limita sumelor alocate prin legea bugetului asigurărilor de stat.

Bilete de tratament 2024

Conform noului regulament, soții pot beneficia de bilete de tratament balnear începând cu septembrie 2024. 

Această modificare face excepție de la regula anterioară și permite și partenerului neasigurat sau nepensionar al sistemului public de pensii să primească bilete de tratament. 

Citește și: Bilete de tratament pentru pensionari 2023. Lista completă cu stațiunile, prețurile și actele necesare

Cu toate acestea, condiția esențială pentru a se alătura partenerului la tratament este plata integrală a biletului de tratament.

„Se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, adică Legea 360/2023.

În plus față de această schimbare majoră, noua lege a pensiilor menține și alte beneficii pentru asigurații și pensionarii sistemului public de pensii. Pensionarii care primesc bilete de tratament sau soții acestora vor continua să beneficieze de tratament balnear gratuit sau cu suportarea unei contribuții bănești, în funcție de situație.

Principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor prevede că asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear în felul următor:

Au bilet gratuit persoanele cu pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare. 

Bilet cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești celelalte categorii de pensionari. Durata biletului de tratament balnear este de 16 zile.

Citește și: Veste bună pentru acești pensionari. E oficial, sigur se vor bucura acum

În afară de aceste reglementări, noua lege a pensiilor prevede și introducerea unei noi formule de calcul, care se bazează pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității.

De asemenea, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru femei și bărbați, iar stagiul de minim de cotizare este 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Aceeași lege a pensiilor prevede reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au realizat stagiu în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau care au depășit stagiul complet de cotizare.