Bilanțul protestelor anti-restricții: 12 jandarmi au fost răniți și s-au aplicat peste 200 de sancțiuni

de: Alexandra Chivu
30 03. 2021

Noile restricții au fost contestate de popor în primele ore de la impunerea acestora. După protestul de duminică, încheiat la ora 04:00, luni a urmat o altă manifestație împotriva noilor restricții. Bucureștiul, Timișoara, Galațiul, Brăila, Constanța, Piteștiul, Târgu-Jiul și Botoșaniul au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia autorităților centrale de a interzice circulația după ora 20:00 în localitățile cu incidența cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori, cât și de a închide magazinele la ora 18:00 la final de săptămână.

Mii de oameni au protestat și azi-noapte pe străzi. Bilanțul manifestațiilor anti-restricții

Reprezentanții Direcției Generale de Jandarmi București, împreună cu prefectul Capitalei și reprezentanții Direcției Generale de Poliție București, au făcut declarații cu privire la evenimentele desfășurate pe timpul nopții, la sediul Jandarmeriei Române.

„Voi începe cu un cuvânt de mulțumire pentru toți bucureștenii care respectă și ordinea, respectă și măsurile, sunt peste 2 milioane de oameni și despre ei nu vorbim. Vreau să le mulțumesc. (…) Am văzut cu toții că a fost un protest. Protestul a fost ținut sub control de forțele de ordine, care au acționat cu calm și determinare și care au încercat să păzească sănătatea, siguranța și bunurile din Capitală”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Caracterul pașnic s-a pierdut spre miezul nopții

„Protestul, spre final, spre miezul nopții, și-a pierdut caracterul pașnic. Un grup de manifestanți, plecând din Piața Victoriei s-au așezat pe carosabil fără motiv. La un moment dat, trei persoane din grup au schimbat direcția de deplasare. Au fost interceptați de jandarmi, moment în care au devenit violenți.

Grupul de protestatari a atacat cu pietre forțele de ordine. La acest moment avem identificate 188 de persoane. 12 dintre colegii mei au fost răniți, dar nu au necesitat internarea. Toate acțiunile noastre sunt pentru siguranța cetățeanului”, a spus Ionel-Cătălin Stegăroiu, directorul general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

222 de sancțiuni în valoare de 200.000 de lei

Autoritățile au anunțat că au fost aplicate 222 de sancțiuni în valoare de 200.000 de lei și că au fost deschise donsare penale pentru mai multe infracțiuni, inclusiv distrugeri și furt calificat.

Membri ai galeriilor de fotbal au aruncat cu petarde la București

Anumiți oameni din galerii au venit în Piața Victoriei, au scandat și au aruncat cu petarde. Mai multe dube de Jandarmerie s-au deplasat atunci înspre zona din care s-au auzit zgomotele. De asemenea, a fost aprins un foc printre manifestanți, unde oamenii au început rând pe rând să-și arunce măștile.