Bijuteria restaurată din Bucovina pe care trebuie să o vizitezi. Cât costă biletele pentru copii și adulți
O bijuterie din Bucovina, care a supraviețuit unui secol de glorie și altor trei decenii de ruină, a fost restaurată cu bani europeni. Dacă ajungi în această regiune a țării, trebuie neapărat să o vizitezi. Prețurile biletelor pentru copii și adulți sunt accesibile tuturor. Foto
Bijuteria din Bucovina care a fost redeschisă turiștilor, după 30 de ani de ruină
Un punct cheie al stațiunii turistice Vatra Dornei a fost construit în trei ani, din 1896 până în 1898. Nu a durat mult timp însă, și bijuteria Bucovinei a fost distrusă în urma celor două războaie mondiale. A urmat, după 1989, distrugerea ei sistematică. A ajuns aproape o ruină…
Spre surprinderea multor români, care nu se așteptau de altfel la o asemenea schimbare, în anul 2022 clădirea deosebită a renăscut. Dacă ajungi în aeastă zonă a țării, nu se poate să nu treci să admiri și tu frumusețea ei. Și-a redeschis ușile pentru publicul larg.
Citește și: Biserica unică din România unde este o pictură cu Fecioara Maria gravidă. Lăcașul de cult va fi reabilitat
Cât au costat lucrările de restaurare ale cazinoului
Cazinoul din Vatra Dornei, fiindcă despre el este vorba, a fost restaurat cu bani europeni, asigurați prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Ultimele lucrări de restaurare a obiectivului cultural au avut loc în anul 2022, la scurt timp după finalizarea lor acesta deschizându-și ușile pentru turiști. Valoarea totală a proiectului a fost de 21.740.665,19 lei, potrivit informațiilor publice.
Românii, fascinați de cazinoul din centrul orașului
Chiar în centrul orașului-stațiune Vatra Dornei, cazinoul se arată impunător, fermecător tuturor ochilor curioși. Trebuie neapărat să-l vizitezi pentru a-i admira splendoarea. Costurile nu sunt deloc mari. Un bilet pentru copii costă 7 lei, în timp ce unul pentru adulți costă 10 lei.
„Superbă arhitectură!”/ „Am crescut cu cazinoul. Aici au fost serbările de la școală. În ani, s-a degradat și a ajuns într-o stare deplorabilă. Nici nu îmi vine să cred ce frumusețe e acum!”/ „În sfârșit! Felicitări!”, sunt câteva dintre reacțiile românilor la vederea bijuteriei stațiunii.
Citește și: Clădirea cunoscută din vremea comunismului a fost cumpărată. Monumentul era în paragină
Ce altceva mai poți vizita în stațiunea Vatra Dornei
În afară de cazionul din centrul orașului, stațiunea Vatra Dornei mai ascunde în interiorul său sau în proximitate secrete ce merită descoperite de toți turiștii, cum ar fi:
- Telescaunul din Vatra Dornei;
- Vârful Oușoru;
- Comuna Dorna Candreniler;
- Comuna Dorna Arini;
- Comuna Ciocănești, comuna muzeu;
- Parcul Național Călimani;
- Rezervația 12 Apostoli;
- Rezervația Tinovul Mare;
- Muzeul Etnografic din Vatra Dornei;
- Dealul Runc.