Bei trei căni de cafea pe zi? Pericolul la care te expui, ce spun specialiştii

de: Stan Nicu
27 02. 2023

Foarte mulți dintre români obișnuiesc să bea mai mult de trei cești de cafea pe zi, indiferent dacă se află la muncă sau acasă. Acum, un ultim studiu prezintă ce se întâmplă dacă bei trei căni de cafea pe zi, care este pericolul la care te expui, conform specialiştilor.

Bolile la care te expui dacă bei mai mult de 3 cești de cafea pe zi. Experții în sănătate au tras concluzia

Pentru cei mai mulți dintre români nu există zi pe care să o înceapă fără o ceașcă de cafea. Odată ajunși la muncă cafeaua cu colegii este de nelipsit, iar după ce ajung acasă, după masă, mai savurează o cafea în tihnă după o zi grea de muncă.

Acești români, conform specialiștilor, se expun la unele riscuri în ceea ce privește sănătatea, conform experților.

Mai mult de 3 cești de cafea pe zi afectează rinichii

Astfel, cei care consumă trei cești de cafea pe zi vor avea efecte secundare surprinzătoare dacă nu își schimbă degrabă obiceiul.

Astfel, un nou studiu făcut de medici a descoperit că băutul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi vă pot afecta rinichii.

Studiul s-a întins pe o perioadă de 16 ani

Studiul a fost publicat recent în JAMA Network Open și a implicat 1.180 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani care aveau hipertensiune arterială în stadiul 1 (tensiune arterială ridicată) netratată.

Studiul s-a întins pe o perioadă de 16 ani, timp în care participanții au fost verificați fiecare în timpul unui follow-up care a avut loc într-un interval de șapte ani și jumătate.

Cafeaua aduce disfuncții renale

La acel moment, cercetătorii au fost atenți la hiperfiltrare (o rată de filtrare glomerulară considerată mai mare decât cea normală), albuminurie (prea multă albumină în urină) și hipertensiune – rezultatele fiind semne comune ale disfuncției renale și ale bolii renale.

În timp ce studiau rezultatele, oamenii de știință au observat mai întâi că varianta rs762551 a genei CYP1A2 era prezentă la circa jumătate dintre participanți, asta înseamnând că organismul lor nu metabolizează cafeina la fel de repede cum ar putea.

Metabolizarea înceată a cafelei

În plus, au observat că cei care metabolizau cafeina mai încet aveau de 2,7 ori mai multe șanse să ajungă să prezinte disfuncții renale dacă beau trei cești de cafea sau mai mult în fiecare zi.

Altfel spus, aceștia erau de 2,5 ori mai predispuși să se trezească cu hiperfiltrare, de 2,7 ori mai predispuși să dezvolte albuminurie și de 2,8 ori mai predispuși la hipertensiune arterială.

Una, două cești de cafea pe zi, cantitatea ideală

„Rezultatele acestui singur studiu nu-mi spun că toată lumea ar trebui să evite complet cafeaua. Dar, poate că mai mult de 1 sau 2 cești de cafea nu este ideal.

De asemenea, majoritatea celorlalte studii au constatat un risc redus de boli renale la persoanele care beau cafea. Este important să interpretăm toate constatările împreună”, a spus  Melanie Betz reprezentant al Fundației pentru Rinichi.

Totul depinde de organism

 „Cei care consumă aproximativ 1 ceașcă sau mai puțin pe zi au observat beneficii, inclusiv protecția tensiunii arteriale, în timp ce cei care consumă 3+ cești pe zi au observat, de asemenea, beneficii. Așadar, până la urmă, depinde cu adevărat de fiecare persoană în parte”, a conchis Melanie Betz.