Bebelușul genial. Ce a putut să-i spună mamei la doar 10 săptămâni. A rămas mută de uimire
Iată un bebeluș genial! Acesta a spus cuvintele ”te iubesc” la numai zece săptămâni de viață. Bunica bebelușului a făcut o înregistrare care a devenit virală pe Internet.
Bebelușul genial. Ce a putut să-i spună mamei la doar 10 săptămâni
„Incredibil, a zis te iubesc. Nepotelul meu de 10 saptamani e un geniu”, s-a entuziasmat pe Instagram britanica Lara Skadsen, bunica bebelusului fiind și cea care a inregistrat incercarea reusita a micutului de a repeta dupa mama sa.
Evident că filmuletul s-a viralizat imediat pe retelele de socializare și foarte mulți s-au întrebat dacă nu cumva s-a născut un geniu. Și reacția părinților vorbește de la sine despre performanța bebelușului, în timp ce el privea nedumerit bucuria din jurul lui.
Iulia Hașdeu, copilul genial al culturii române
Și în istoria noastră s-au întâlnit copii geniali. Este vorba despre Iulia Hașdeu, fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, care s-a născut în anul 1869. Astfel, ea fost considerată copilul genial al culturii române.
La vârsta de doi ani, cea alintată „Lilica” vorbea deja limba franceză, iar la împlinirea vârstei de patru ani începuse să scrie. La vârsta de cinci ani, Iulia Hașdeu crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum „Mihai Vodă Viteazul“ sau poeme precum „Domnia lui Ţepeş Vodă“, sau „Oaselor lui Ţepeş Vodă“.
La vârsta de doar opt ani, în anul 1877, Iulia Hașdeu a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV, la Şcoala Primară de băieţi nr. 2, sub direcţia lui Dem. Demetrescu, iar la data de 27 septembrie 1877, a primit un „atestat de clasele primare de băieţi“. Tot la vremea aceea, Iulia reunea povestirile scrise, parte în franceză, parte în română, în ciclul „Istorioare pentru amicele mele şi pentru toate copilele de la 10 până la 20 de ani”.
La vârsta de 11 ani, Iulia Hașdeu a scris piesa de teatru, o tragedie în trei acte, „Dama de circ“, comedia „Amorul e scânteie”, piesele de teatru într-un act, în franceză, „Adieu et Bonne Arrive” şi „Les enfants ne jugeant pas”, sau povestirile „Trandafirul moşului” şi „Etoile et celeste”.
În anul şcolar 1877, aceasta a fost înscrisă în clasa I la Liceul „Sf. Sava“ – tot de băieţi, ca particulară, dar prezentându-se la examene “cu şcolarii regulaţi”. A absolvit instituţia în vara anului 1881, la 11 ani, cu rezultate excelente. În paralel, aceasta a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti.
La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoză, la numai 18 ani. Tatăl Iuliei, fiind foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria ei, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.