Beatrice Rancea, una dintre cele mai cunoscute balerine, despre legea prin care dansatorii se pot pensiona devreme: „O artă a corpului tânăr!” EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
22 12. 2022

Beatrice Rancea, despre legea prin care dansatorii se pot pensiona devreme. Regizoarea Beatrice Rancea, una dintre cele mai cunoscute balerine ale ultimilor decenii, salută revenirea la legea prin care dansatorii se pot pensiona mult mai devreme. „Baletul este o artă a corpului tânăr!” EXCLUSIV

Beatrice Rancea, despre legea prin care dansatorii se pot pensiona devreme

Beatrice Rancea, una dintre cele mai cunoscute foste balerine ale țării, a salutat intrarea în vigoare a legii care le permite balerinilor și dansatorilor să iasă mai repede la pensie.

Fosta directoare a Operei ieșene, dar și ex-manager interimar al Operei bucureștene pentru o perioadă de timp, ajunsă astăzi la 61 de ani, spune că lucrurile au revenit astfel la „matca normală”.

„Nu știam că s-a întâmplat în sfârșit asta, dar e foarte bine! Practic, am revenit la matca normală, fiindcă în anii `80 ai regimului trecut, așa se ieșea la pensie în acest domeniu, la 40 – 45 de ani. Eram încadrați la aceeași categorie ca și minerii”, a precizat ea pentru PLAYTECH ȘTIRI.

„După o anumită vârstă, nici corpul nu te mai ajută”

Ea susține că nu poți ieși la pensie din meseria de balerin la 65 de ani.

„Baletul este o artă a corpului tânăr! Cele mai multe roluri sunt cele pentru perioada 25 – 30 de ani, când de altfel se atinge și maxima performanță. După o anumită vârstă, nici corpul nu te mai ajută, oricât ai încerca, fiindcă există o lege naturală!

Desigur, există și roluri de compoziție, cum ar fi în spectacolul <Spărgătorul de nuci>, un clasic al baletului care se joacă cel mai des în această perioadă de final de an, dar foarte puține. Fiindcă și în acest spectacol sunt cinci sau șase roluri mai aparte, pentru un bunic, un tată sau o mamă. Dar cele mai multe țin tot de cei mai tineri.

Într-o lungă carieră, nu poți aștepta doar roluri de compoziție, după o vârstă anume, ca să-și justifici salariul primit. Va dispărea altfel și neplăcerea celui mai în vârstă, care știa că nu mai poate performa ca pe vremuri, și comentariile celor mai tineri, care ar fi trebuit astfel în continuare să aștepte pensionarea celor mai în vârstă, o situație neplăcută pentru ambele generații”, a adăugat ea pentru PLAYTECH ȘTIRI.

Legea are șanse să pună capăt și conflictului dintre generații

Beatrice Rancea consideră că noua interpretare a legii mai are un efect foarte bun, cel legat de conflictul dintre generații.

„Legea vine în ajutorul breslei și rezolvă și falsul conflict dintre generații. Nu poți să ții un balerin până la 65 de ani. Și el știe că nu mai poate oferi același randament de altădată, dar își dorește să aibă și pensia muncii sale. Iar cei mai tineri acum vor putea veni și angaja mult mai ușor decât în altă perioadă.

Din câte îmi amintesc celebra Maia Plisețkaia a dansat până la 72 de ani, dar asta a fost un caz unic. Cu totul aparte, fiindcă și atunci i-au rezervat o apariție mai degrabă simbolică!”, afirmă aceeași Beatrice Rancea.

Longevitatea în lumea baletului este una foarte rară

Fosta cunoscută balerină, devenită peste ani coregraf și regizor cu o excelentă cotație, a fost și ea extrem de longevivă în propria carieră:

„Și eu am reusit să mai dansez până la 55-56 de ani, dar ultimele aparitii au fost în spectacole de teatru-dans în care accentul a căzut mai mult pe teatru”.

Președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat recent legea prin care dansatorii şi soliştii de balet intră mai nou în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi. De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.