Beatrice Rancea, anchetată în prezent de DIICOT, angajată la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti
Ancheta DIICOT continuă și după ce Beatrice Rancea a demisionat de la Opera Națională Iași. Aceasta a fost angajată recent la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. Cu toate acuzațiile aduse femeii, conducerea teatrului nu pare să fie deranjată.
Beatrice Rancea, angajată la Teatrul Alexandru Davila din Pitești
Beatrice Rancea a fost angajată la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, acolo unde este noua șefă a secției Dramă, după ce a demisionat de la Opera Națională Iași. Conducerea Teatrului nu pare a fi deranjată de acuzațiile care i se aduc acesteia.
Procurorii suspectează că, în anul 2014, s-ar fi construit și ar fi acționat în București și Iași, un grup infracțional organizat și condus de către Beatrice Rancea. Ulterior, la acest grup ar fi aderat mai multe persoane.
Membrii grupului sunt bănuiți că ar fi acționat în scopul de a obține anumite sume de bani care provin din alocări și subvenții de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii.
Acuzații grave aduse de DIICOT
Mai mulți angajați ai Operei Naționale din Iași au acuzat-o pe Beatrice Rancea de rele tratamente. Acestea vizau o serie de nereguli în cheltuirea banilor publici ai instituției și concedieri abuzive. Prin urmare, DIICOT a decis să ia măsuri în acest caz.
Recent, fostul manager al Operei Naționale Iași, care fusese suspendată din funcție, și-a dat demisia. Cel care a confirmat informația este Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Acesta a declarat că Beatrice Rancea a acceptat încetarea mandatului începând cu data de 1 septembrie a acestui an.
Luna trecută, Rancea a fost plasată sub control judiciar, timp de 60 de zile. Aceasta a fost acuzată că ar fi delapidat fonduri ale instituției pe care a condus-o în trecut. Procurorii DIICOT o acuză pe Beatrice Rancea că a pus bazele unui grup infracțional care și-ar fi desfășurat activitatea timp de șase ani.
„Indiferent de acuzaţiile care i se aduc, Beatrice Rancea a impus la Iaşi un standard artistic fără precedent. Andrei Şerban, mare regizor de teatru dar, în acelaşi timp, cel mai important regizor român de operă, cu zeci de producţii aclamate la Paris, Londra, New York, Geneva etc. a revenit în opera românească după o pauză de aproape două decenii, montând la Iaşi Troienele, Indiile galante, Lucia di Lammermoor şi Văduva veselă. Colaboratorul său apropiat, Nicky Wolcz a pus în scenă Boema. Toate aceste premiere au avut un succes extraordinar şi ar fi mare păcate dacă s-ar renunţa la ele.”, a scris Alexandru Pătraşcu, autorul blogului Despre Opera.