Băutura din România care i-a înnebunit pe străini. O consideră licoare magică. Stau la coadă ca să o cumpere
O licoare din România face furori printre străini, care stau la coadă ca să o cumpere. Băutura este prezentă la unul dintre cele mai mari târguri de produse tradiţionale din Europa, iar producătorul ei este tare mândru de ce a realizat. Potrivit acestuia, turiștii sunt înnebuniți de parfumul și gustul pălincii Trămuța.
Licoarea magică a unui român i-a înnebunit pe străini
Această băutură din Bihor a cucerit Germania. Este vorba despre Pălinca Trămuţa, ambasadoarea Bihorului la unul dintre cele mai mari târguri de produse tradiţionale din Europa. Nemţii stau la rând pentru un produs 100% românesc, Florian Chişe fiind singurul reprezentant al județului său la evenimentul din Berlin. El își prezintă cu mândrie licoarea magică, pe care o produce de foarte mulți ani. Niciodată nu a dat greș cu pălinca sa, reuşind să-i înnebunească pe vizitatori.
Băutura face furori la târgurile de produse tradționale
Pălinca Trămuţa este ambasadoarea Bihorului la Târgul Verde de la Berlin. Orășenii adoră astfel de produse 100% românești și chiar stau ore în șir la coadă ca să o procure, susține Florian Chişe, singurul reprezentant al Bihorului la unul dintre cele mai mari târguri de produse tradiţionale din Europa.
În ultimii ani, nu a fost târg tradiţional în România la care bihoreanul să nu participe şi să nu fie mândru tare de produsul tradiţional pe care-l produce de atâta timp. Pălinca de Bihor, botezată Trămuţa după porecla familiei din sat, este vedetă în Europa. Florian Chişe s-a obişnuit să stea pe acelaşi piedestal cu mii de producători din toată lumea, fiind foarte bucuros când vizitatorii vor să guste din licoarea sa magică.
„Muncesc cu mare drag şi pun multă pasiune la pălinca asta. Poate de aceea este aşa de bună. Nemţii vin şi de 3-4 ori ca să o guste. Spun că este bună şi foarte tare. Cât timp ai calitate, ai mereu loc pe piaţă, indiferent cât de mare e concurenţa”, a explicat Florian Chişe, potrivit Adevărul.
Cum se obține Pălinca Trămuţa
Ori de câte ori vorbește despre participarea la Târgul Verde de la Berlin, producătorul român se emoționează. Are și de ce, pentru că Florian Chișe este singurul bihorean prezent acolo. Cât despre formula de preparare, acesta a explicat că băutura este învechită în vase de dud sau stejar.
„Este o băutură tradiţională românească obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe. Pălinca Trămuţa este o băutură tradiţională rezultată din dubla distilare a prunelor bine coapte şi fermentate în vase de lemn, care are o tărie de 50-52 de grade. Pălinca Tramuţa este învechită minimum un an în vase de dud sau stejar de la care capătă o culoare uşor gălbuie păstrându-şi însă aroma şi buchetul prunelor bine coapte”, a dezvăluit el.
O tradiţie de peste un secol
Deși a încercat să muncească în mai multe domenii, până la urmă, tot de pălinca transmisă din tată-n fiu se ocupă. În satul bihorean Tulca, unde se află cazanele pentru această tărie, familia lui Florian Chișe are o tradiţie de peste 100 de ani în producerea pălincii.
„Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazene, şi povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii şi cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută”, a mai spus bihoreanul.