Băutura care afectează gravidele. Poate duce și la avort, dar cu toate astea multe românce o consumă

de: Năstase Mirabela
26 08. 2020

Femeile însărcinate ar trebui să renunțe la cafea complet pentru a evita avortul sau greutatea scăzută a copilului la naștere, arată un studiu internațional despre cofeină și sarcină.

Băutura care afectează gravidele

În contradicție cu îndrumările oficiale din Marea Britanie, SUA și Europa, nu există un nivel sigur pentru consumul de cofeină în timpul sarcinii, conform unui studiu revizuit, publicat în revista BMJ Evidence-based Medicine.

Acesta a analizat mai mult de 1.200 de studii privind efectul acesteia asupra sarcinii și a constatat „confirmarea persuasivă a riscului crescut … pentru cel puțin cinci rezultate negative mari ale sarcinii: avort spontan, naștere, greutate mai mică la naștere, leucemie acută în copilărie, dar și excesul de greutate și obezitatea din copilărie. ”

Dar studiul a fost respins de industria cafelei, care a îndemnat consumatorii să respecte recomandările de sănătate publică din Marea Britanie, SUA și Europa conform căreia aportul zilnic de cofeină echivalent cu două căni de cafea este sigur pentru femeile gravide.

Majoritatea femeilor însărcinate consumă cofeină, care se găsește și în băuturile energizante și la niveluri mai mici în cola, ciocolată și ceai. Britanicii beau aproximativ 104 milioane de cani de cafea pe zi, până la 70 de milioane în 2008.

Câtă cafea trebuie să consume, de fapt, femeile însărcinate

Ce a observat Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut studii care sugerează că aportul în exces de cafeină poate fi asociat cu greutate redusă la naștere sau naștere prematură. Recomandă ca femeile însărcinate să consume mai puțin de 300 mg pe zi.

Noua cercetare realizată de prof. Jack James, de la Universitatea Reykjavik, a constatat că recomandările de sănătate aveau nevoie de „revizuirea radicală”.

„Dovezile științifice susțin femeile gravide și femeile care se gândesc la sarcină să fie sfătuite să evite cofeina”, se spune în raport.

James a spus că opt din fiecare nouă studii efectuate asupra cafeinei și avortului au raportat „asociații semnificative”. Unii au sugerat consumul a crescut riscul cu o treime, iar alții au spus că riscul a crescut cu fiecare ceașcă suplimentară de cafea.

Patru din cele cinci studii observaționale asupra nașterii mortale au raportat un risc crescut legat de cofeină, riscul crescând de până la cinci ori la femeile care consumă doze mari. Șapte studii din 10 privind greutatea scăzută la naștere au raportat, de asemenea, o legătură.

Asociația britanică a cafelei, ai cărei membri includ Costa și Caffè Nero, a declarat că studiul lui James nu a stabilit cauză și efect și a cerut femeilor însărcinate să respecte principiile existente.

Câtă cafea trebuie să consume, de fapt, femeile gravide

„Dovada actuală se bazează pe o revizuire cuprinzătoare a tuturor dovezilor științifice disponibile privind cafeaua și sănătatea, care arată că femeile însărcinate ar trebui să limiteze aportul de cofeină la 200 mg pe zi sau mai puțin, iar la aceste niveluri nu crește riscul de complicații de reproducere „, a spus un purtător de cuvânt.

„Acest nou studiu este un studiu de observație, deci nu arată nicio legătură directă dintre cauza și efect și, de asemenea, este supus unor factori confuzi, cum ar fi fumatul de țigări și probleme de dietă, care pot limita capacitatea sa de a trage concluzii clare.”

James a spus că cercetarea a fost remarcabilă pentru „efortul investit în căutarea și controlul potențialilor confuzi”. Au fost luate în considerare variabile care includ masa corporală, vârsta, istoricul sarcinii, consumul de alcool și expunerea la poluanți.

Acum doi ani, Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire din Anglia și Țara Galilor și-a actualizat sfaturile pentru a solicita abstinența completă de la alcool în primele trei luni de sarcină, deoarece poate fi asociat cu un risc crescut de avort.

Agenția de standarde alimentare a spus:

„Pe baza avizului științific actual, FSA recomandă femeilor însărcinate și care alăptează să nu aibă mai mult de 200 mg de cafeină pe parcursul unei zile, care este aproximativ două cani de cafea instant sau o cană de cafea filtrată. “