Bătrânul din Iași care locuiește într-o toaletă. E revoltător la ce chin e supus de soție

de: Ștefan R. Apostol
07 11. 2020

De-a lungul timpului, în România, mulți oameni au ajuns să locuiască pe străzi. Datorită sărăciei sau din alte motive, indiferent de vârstă, mulți au ajuns să doarmă pe unde apucă. Statul a avut încercări timide a rezolva problema lor, dar rezultatele au fost slabe. Un astfel de caz este și cel al unui bătrânel din județul Iași.

Într-un WC improvizat și-a găsit casa un bătrânel

Dacă locuiești în Iași, sau ești în trecere, și ajungi pe strada Cuza Vodă, în  zona Târgu Cucu, ai să dai de o curte părăsită și un wc-u improvizat. Aici ai să găsești un bătrânel, zgribulit, cărând câteva pături după el și dormind in mizeria din wc-ul improvizat. Dacă îl întrebi pe bătrânel ce e cu el acolo, timid o să-ți spună că nu are e face. De trei ani stă pe străzi, iar nevasta și cei 11 copii nici nu vor să audă de el. O să-ți spună că nevasta l-a dat afară din casă, că-i i-a toată pensia și de-aia a ajuns să stea pe străzi.

”Nu mă primește. Nevasta îmi spune pleacă, pleacă și mă fugărește de acasă. Nu țin la mine nici femeia, nici copii.11 copii am, dar sunt plecați prin țară, în București, Timișoara, nu mai știu pe unde, că nu le pasă de mine”, spune acest bătrânel.

în  zona Târgu Cucu, ai să dai de un bătrânel, zgribulit, cărând câteva pături după el și dormind in mizeria din wc-ul improvizat

Încă un bătrânel  într-o statistică

În România, după o statistică, neactualizată pentru anul 2020, locuiau pe străzi, mai mult de 15.000 de persoane, 5.000 dintre ele fiind doar în Capitală. În această statistică mai adăugăm unul, pe acest bătrânel din Iași. Fără casă, fără familie, fără bani, doar cu 3 pături și mod de viață insalubru, bătrânul se chinuie să supraviețuiască din mila trecătorilor. Singura lui nevoie, imediată, este încă o pătură că este frig și pereții sunt reci. Nu cerșește, ci doar stă și așteaptă ca vreunui trecător să i se facă milă. Așteaptă ca cineva să-i dea de pomană un colț de  pâine, sau un bănuț, că pensia lui nu mai este a lui.

”Toată pensia mi-o oprește ea, nu-mi dă un leu, nimic, ia totul și eu nu am primit de mult timp ceva. Sunt singur, nu mai am pe nimeni. O cameră nu pot să iau, îți trebuie bani ca să stai undeva, dar de unde? Am mâncare acolo, în plasă, îmi cumpăr cu bani de la oameni. Stau aici de o săptămână. E frig, pereții sunt reci, am numai păturile astea. Mai am nevoie de una să o pun pe jos, că uite cum stau pe niște haine și cârpe. Mi-aș dori să am o cameră să stau măcar iarna, dar nu mă primește nimeni, se uită că sunt murdar. Aici, în Târgu Cucu, sunt de mult timp, ziua stau pe aici pe stradă sau în stație.”, a mai povestit aces bătrânel.

Un bătrânel din Iași, uitat de toți

În România secolului XXI, în timp ce alte state au deja programe pe bani grei pentru incluziunea socială a celor care locuiesc pe străzi, există încă astfel de situații. Organele abilitate se mulțumesc să spună că au făcut totul pentru a-i ajuta, când de fapt nu au făcut nimic. La fel a fost și în cazul bătrânului din Iași. Autoritățile de la unul din adăposturile din oraș, se scuză spunând că ei l-au primit dar nu a vrut să mai stea, fără să vadă de fapt care este motivul. Motivul, din păcate, l-a spus tot bătrânul, cu teamă.

”Am fost la adăpost, dar nu vreau să stau acolo, că e foarte rău. Mi-au furat mâncare, bani, mă certau… nu vreau să aud. A doua zi nu mai găseam nimic. Merg aici în Târgu Cucu ziua și cu banii de la oameni îmi iau mâncare, seara vin aici. E frig, se face noapte repede, nu știu cât mai este până la Paște, când o să fie ziua mai mare și mai cald.”, mai spunea acest bătrânel.