Barometru pentru alegerile europarlamentare din 26 mai: câți români merg la vot
Cu aproximativ două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, Academia Română a publicat un Barometru de Opinie Publică al României.
Lansarea Barometrului de Opinie Publică a fost organizată luni, 13 mai, în Aula Academiei Române. Cercetarea relevă intențiile de vot ale românilor la alegerile din 26 mai, dar și câți cetățeni au de gând să se prezinte la urne.
Cercetarea a fost realizată de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.
A fost monitorizată perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane majore.
Barometru alegeri europarlamentare: câți români vor merge la vot
Înainte de a prezenta datele legate de prezența la vot și intențiile de a vota, Barometrul relevă faptul că mulți români cred că Românie merge într-o direcție greșită. Trei din patru români cred acest lucru.
„Datele politice sunt cele mai generatoare de interes. Nimeni nu spune din ce prezenţă au fost calculate cifrele anunţate la televizor în ultima lună. Lucrul acesta trebuie explicată. Nu putem vinde publicului orice cifră ca prognoză electorală. Exit-poll-urile sunt altceva. Trebuie privite cu mare precauţie sondajele de dinaintea alegerilor”.
Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti
La fel ca în 2017, peste 76% dintre români cred că România merge într-o direcție greșită.
„Creşte percepţia că în Europa lucrurile merg într-o direcţie bună. O observaţia interesantă, având în vedere că Uniunea Europeană se confruntă cu scepticism”.
Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti
Românii se declară îngrijorați de nivelul corupției din țară, discrepanțele mari dintre bogați și săraci și amenințările la adresa mediului înconjurător.
Cât despre alegerile europarlamentare din 26 mai, 60% dintre români declară că vor merge la vot. Numai că aceste date trebuie privite extrem de circumspect, pentru că, în realitate, prezența este mult mai mică.
„În România, la o întrebare simplă, reiese că 60% dintre populaţie merge la vot. Dacă observăm ce s-a întâmplat în trecut, vom vedea că nu a fost cazul…”.
Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti
Referendumul pe justiție ar putea spori prezența, dar rămâne de văzut câți români a reușit să mobilizeze președintele cu acest demers.
La întrebarea „pe o scală de la 1 la 10, indicaţi în ce măsură intenţionaţi să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare”, 10 fiind „sigur voi vota”, 39,2% dintre cei care au răspuns au spus că sigur vor merge la vot.
Cu cine declară românii că vor vota la europarlamentare
Cei care au răspuns că sigur se vor prezenta la urne au preferat PSD. La foarte mică diferență, pe locul al doilea, se află PNL.
Intențiile de vot la europarlamentare:
- PSD – 26,4 %
- PNL – 26,1%
- Alianţa 2020 USR PLUS – 20,1%
- Pro România – 8,5%
- ALDE – 8,2%
- UDMR – 4%
- PMP – 3,5%
- UNPR – 1%.
În privința referendumului pe justiție, 59% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu demersul preşedintelui Klaus Iohannis. Doar 23,8% susțin că nu sunt de acord.
În privința instituțiilor în care românii au încredere, topul e condus de Armată. Pe următoarele locuri sunt Biserica Ortodoxă, Academia Română, NATO și Uniunea Europeană.