Bani pentru cei care stau în carantină. Câți euro primesc, pe zi, ca 14 zile să se izoleze

de: Alexandra Chivu
08 03. 2021

O țară europeană a găsit soluția pentru a-i face pe oameni să stea în carantină. Aceștia vor fi plătiți cu 14 euro pe zi. Bonusul se va adăuga la concediul medical plătit pe caz de boală.

Cehii își stimulează cetățenii pentru a stat în carantină. Oamenii vor primi un bonus de 14 euro pe zi

Republica Cehă a luat decizia de a-i stimula pe cetățeni să respecte legea. Guvernul de la Praga a introdus bonusul de carantină, care face parte dintr-un plan de măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Cei care sunt nevoiți să stea în carantină din cauza noului virus vor primi în jur de 14 euro pe zi.

Actul normativ care conține această măsură a fost semnat vineri de președintele ceh, Milos Zeman. Bonusul se va adăuga concediului medical plătit pe caz de boală. Suma totală nu trebuie să depășească 90% din câștigul mediu, este o prevedere a actului normativ.

În prezent, Cehia are cea mai ridicată rată de noi infecții din Uniunea Europeană. Peste 800 de persoane la 100.000 de locuitori au contractat noul virus în ultimele șapte zile. În Cehia au fost înregistrate aproape 1,3 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și 21.235 de decese de la debutul pandemiei.

Modelul lor de relaxare a restricțiilor a eșuat

Dacă în iunie 2020 cehii erau relaxați și redeschideau terasele, acum se luptă cu situația în care spitalele sunt la capacitate maximă și cer ajutor țărilor europene pentru tratarea pacienților infectați. În martie 2020, Cehia a fost prima țară care a impus purtarea măștii de protecție, a organizat campanii de promovare, a oferit lumii explicații medicale și a reușit să mobilizeze populația cu ajutorul sloganului: „Dacă amândoi purtăm mască eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine și suntem amândoi în siguranță”.

Ei au purtat masca și au menținut măsurile de siguranță pentru câteva luni, apoi tot ei au fost primii care au relaxat măsurile. Totul a fost sub control până în septembrie, când au ajuns la 50 de mii de cazuri de infectări. În acest moment, au peste 1 milion de cazuri, iar spitalele regionale sunt suprasolicitate. Ministerul Sănătății cere ajutor din Elveția, Germania și Polonia pentru a prelua pacienții COVID-19.

Motivele? Au ignorat părerile propriilor experți în sănătate cu privire la relaxări și reînchideri, dar și noile tulpini. În plus, au reacționat târziu la creșterea numărului de cazuri, atunci când unitățile medicale erau deja pline.