Bani în plus pentru elevi în anul școlar 2022/2023. Cine va primi câte 15 lei lunar
Sunt anunțați bani în plus pentru elevi în anul școlar 2022/2023. Ministerul Educației a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari și elevi se extinde de la 150 la 300 de școli, în anul școlar 2022-2023. De asemenea, limita valorică zilnică se majorează cu 50%, de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar.
Anul școlar 2022-2023. Se dau bani în plus pentru elevi. Cine beneficiază
Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari și elevi se va desfășura și în anul școlar 2022-2023, fiind extins, în același timp, de la 150 la 300 de școli, informează un comunicat al Ministerului Educației.
Bugetul prevăzut pentru finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul şcolar 2022-2023 este de 354.900.000 lei. Comparativ cu anul școlar precedent, 2021-2022, limita valorică zilnică se majorează cu 50%, de la 10 lei la 15 lei/masă/ pentru fiecare beneficiar.
Anunțul ministerului Educației
„Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de părăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia Covid-19. În acest context, este extrem de important să încurajăm prezența elevilor la școală pentru a dobândi competențele necesare și, în același timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate”, anunță ministerul Educației.
Școlile de le listă trebuie să fie pregătite
Programul va demara odată cu începerea școlii, respectiv de la data de 1 septembrie 2022, timp în care instituțiile școlare de pe listă trebuie să se pună la punct.
„Implementarea programului-pilot este prevăzută începând cu data de 1 septembrie 2022, dată de referință pentru începerea noului an școlar 2022-2023, termen până la care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii”, mai informează ministerul Educației.
Ministrul Educației răspunde de acest proiect-pilot
De asemenea, ministrul Educației va fi cel care va fi cel care va aproba prin ordin de Ministru lista școlilor, precum și numărul de beneficiari ai programului.
„Lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari şi sumele alocate pentru finanţarea programului în anul şcolar 2022 – 2023 vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educației”, mai arată ministerul Educației.
Alimente, doar din unități autorizate
Conform, ministerului Educației, pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite în instituțiile școlare doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.