Bani de la stat pentru copii, pe lângă alocații. E oficial, ce trebuie să faci dacă ai între 6 și 15 ani

de: Emanuela Pană
09 09. 2020

Ajutor de la Guvern pentru copiii care vor să facă sport de performanță! Executivul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) prin care cei născuți între anii 2005 și 2014 pot cere bani pentru a-și achiziționa echipamente sportive. Mai multe detalii, în acest articol.

Vouchere pentru copiii care vor să facă sport de performanță

Pentru a încuraja activitatea sportivă în rândul copiilor născuți între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2014, Guvernul a dat o OUG prin care va acorda fiecărui copil care se va înscrie în următoarea perioadă la un club sportiv un voucher în valoare de 300 de lei, care va putea fi folosit exclusiv pentru achiziționarea de echipamente sportive.

„Copiii care se înscriu la cluburile sportive pentru a face performanță vor primi vouchere de 300 lei per copil pentru cheltuielile pentru echipament. Vor fi 100.000 de beneficiari, iar bugetul total este de 30.000.000 de lei. Programul va începe în toamnă. Vrem să-i îndreptăm pe cei care practică sport într-un cadru organizat.

Vom construi 12 complexuri sportive, 8 bazine olimpice, 5 Săli Polivante, cu o capacitate în 5.000 și 16.000 de locuri, 5 patinoare artificiale, 250 de săli de sport și 400 de baze sportive. Vom acorda sprijin cluburilor private și de stat, chiar și federațiilor. Vor fi granturi de maximum 200.000 de euro.

Suma toată e de 180 de milioane de euro, din bani europeni. Vorbim de investiții în terenuri de antrenament, de centre de recuperare medicală, noi tehnologi. Din estimări, numărul beneficiarilor va fi de aproximativ 1.500 de structruri sportive“, a declarat ministrul Sportului, Ionuț Stroe.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de acești bani

Astfel, copiii care vor să practice sport de performanță vor primi un voucher de 300 de lei pentru prima legitimare la un club sportiv, care va putea fi folosit în termen de 6 luni.

„Este un sprijin financiar sub formă de voucher pentru încurajarea și sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanță. Este o intervenție urgentă a Guvernului în favoarea creșterii și motivării unui număr cât mai mare de copii să practice sport în regim controlat, sigur, tocmai pentru că există această nevoie la nivelul cluburilor din România pentru a forma o viitoare generație de sportivi și sportive“, a explicat Stroe.

De asemenea, oficialul a punctat că activitățile sportive trebuie încurajate mai ales datorită impactului pozitiv asupra sănătății copiilor.

Ionuț Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban

„Din păcate, România ocupă un loc neonorant în ceea ce privește obezitatea infantilă și era nevoie de un sprijin, de o motivație în plus pentru acești copii și pentru părinții lor să practice sportul“, a adăugat ministrul.

Pentru a fi eligibil pentru participare în program, clubul sportiv trebuie să:

  • dețină certificat de identitate sportivă;
  • fie afiliat la federația sportivă națională, în funcție de sport;
  • federația respectivă să fie recunoscută de către Ministerul Tineretului și Sportului.