Bancnota nouă care intră în circulație de la 1 decembrie 2021. Românii trebuie să o colecționeze

Bancnota nouă care intră în circulație de la 1 decembrie 2021. Românii trebuie să o colecționeze
Nouă bancnotă în vizorul românilor! Apare de la 1 decembrie 2021

Care este bancnota nouă care intră în circulație de la 1 decembrie 2021? Românii trebuie neapărat să o colecționeze. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină. Despre cine este vorba?

Nouă bancnotă care intră în circulație în România: românii o vor avea de la 1 decembrie 2021

Banca Națională a României pune în circulație o bancnotă cu valoare nominală de 20 de lei de la 1 decembrie 2021. Aceasta este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină. Concret, pe ea o vom regăsi pe Ecaterina Teodoroiu.

„Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

„În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă”

O bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief. Aceasta va avea dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se vor regăsi următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus).

Într-un alt plan avem în zona centrală reprezentată o insignă a Asociației Ccercetașii României. Pe reversul bancnotei compoziția grafică va include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

„În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (…)

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presă transmis de BNR.

Detalii BNR

De asemenea, Banca Națională va lansa în circuitul numismativ replica pe suport polimer după prima bancnotă de 20 de lei emisă de BNR în anul 1881. Tirajul pentru această misiune numistatică este de 30.000 de bucăți.

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 de lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100.000 de lei, inslusiv în planul de prezentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI