Bancnota din România care se vinde cu 22.000 de lei. Caută bine prin sertarele de acasă, îți poate aduce o avere

de: Ștefan R. Apostol
16 06. 2023

Febra vânzărilor de bancnote sau monede de colecție, indiferent de anii în care acestea au fost emise, a curpins și mai mult internetul, inclusiv în România. Nu puține au fost ocaziile în care Playtech Știri a menționat astfel de vânzări, uneori pe sume extrem de mari. Este și cazul de față, în care vorbim de bancnota din România care se vinde cu 22.000 de lei. Așa că, dacă ești interesat, citește mai departe și vezi despre ce este vorba. Pe de altă parte, în Marea Britanie o bancnotă de 500 de lire sterline ajunge la 24.000 de lire sterline la o licitație.

Bancnota de 500 de lire sterline ajunge la 24.000 de lire sterline la o licitație

Pentru adevărații colecționari, aecasta este o monedă extrem de rară din 1936 de la sucursala din Leeds a Băncii Angliei. Moneda a fost vândută online de casa de licitații Noonans. Eseistul american Ralph Waldo Emerson a scris că „banii costă adesea prea mult„, afirmația fiind justificată în cadrul unei licitații online, când un adjudecatar a plătit 24.000 de lire sterline pentru o bancnotă de 500 de lire sterline.

Vezi și: Bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. Poți da lovitura dacă o ai pe acasă

Bancnota extrem de rară de la sucursala Băncii Angliei din Leeds era datată 1936 și a fost scoasă la vânzare în cadrul unei licitații de bancnote organizată de Noonans. Un important colecționar de bancnote ale Băncii Angliei a cumpărat articolul, care a fost semnat de Kenneth Peppiatt, care era casierul șef al băncii la acea vreme.

„Este într-adevăr o bancnotă fantastică”

Andrew Pattison, șeful departamentului de bancnote de la Noonans, a declarat: „Este într-adevăr o bancnotă fantastică. Bancnotele de 500 de lire sterline sunt foarte rare și, de fapt, sunt disponibile doar la trei sucursale ale Băncii Angliei – Londra, Liverpool și Leeds – deși au fost emise câteva la Birmingham și Manchester, niciuna nu a ieșit vreodată la iveală.

Vezi și: Ce bănci cumpără bani vechi. Nu se percep taxe sau comisioane. Singurele bancnote care nu pot fi schimbate

Același Andrew Pattison mai spune că dintre cele disponibile, cele ale sucursalei din Leeds, precum aceasta, sunt cele mai rare. Aceasta provine de la un colecționar pe termen lung și este doar al doilea exemplar care a ajuns vreodată pe piața liberă.

Se aștepta ca bancnota să ajungă la un preț cuprins între 18.000 și 22.000 de lire sterline. A fost prima care a fost vândută vreodată la licitație și doar a doua despre care se știe că există. Bancnotele care au numere de serie timpurii sunt adesea căutate de colecționari, deoarece multe dintre ele nu au intrat în circulație. Atunci când Banca Angliei emite o bancnotă nouă, le donează pe cele cu numere de serie semnificative persoanelor și instituțiilor implicate în dezvoltarea acesteia sau unor organizații caritabile.

Vezi și: Bancnotele din anii ‘90 care se vând cu 90.000 de euro pe internet. Te-ai îmbogățit dacă le ai pe acasă

Pe plan local din ce în ce mai multe bancnote românești au fost scoase la licitație, multe dintre ele fiind aceleași, diferind numai suma cerută deproprietar. Așa se face că azi vorbimm, din nou, de bancnota din România care se vinde cu 22.000 de lei.

Care este bancnota din România care se vinde cu 22.000 de lei

Concret este vorba despre bancnota de 5000 de lei cu Lucian Blaga, și care are pe revers  frunze de viţă de vie în centrul stânga și o cruce în centru. Ca majoritatea bancnotelor emise în acea perioadă, este confecționată din hârtie și are o înălțime de 64.00 milimetri și o lățime de 145.00 de milimetri.

Vezi și: Bancnota românească din anii ’90 care se vinde cu o avere pe internet. Sigur o mai ai rătăcită prin casă, mulţi o vor pentru colecţie!

Bancnota de 5000 de lei cu Lucian Blaga a fost tipărită de Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naționale a României și are un preț de catalog de 15 euro, conform aluminis.ro. Așadar, aceasta este bancnota din România care se vinde cu 22.000 de lei, și dacă o ai prin sertare, cine știe, poate te îmbogățești și tu ca proprietarul nostru de pe Olx.