Banca Transilvania, decizie majoră. Împrumut uriaș în România

de: Emanuela Pană
17 07. 2020

Transgaz va împrumuta de la Banca Transilvania suma de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de doi ani, pentru acoperirea necesarului de capital de lucru. Acest contract de finanţare are o valoare ce depăşeşte 10% din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2019, potrivit informaţiilor de la BVB.

Transgaz, împrumut de 300 de milioane de la BT

Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul tehnic care asigură transportul a 90% din gazele consumate în România, a încheiat, în data de 15 iulie, un contract de împrumut cu Banca Transilvania (BT), pentru un credit de 300 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut ieri, la Bursă.

„Contractul de facilităţi reutilizabile de credit şi de emitere de scrisori de garanţie, pe o durată de doi ani, a fost semnat de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi de Omer Tetik (foto), directorul general al Băncii Transilvania“, se arată într-un comunicat al companiei.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA este controlată în proporție de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului.

Banca Transilvania a oferit cel mai mic cost

Potrivit directorului general al Transgaz, în cadrul procedurii de selecție, BT a oferit cel mai scăzut cost de finanțare.

„Transgaz a demarat o procedură de selecţie competitivă a unei instituţii financiare bancare pentru contractarea unei facilităţi de credit în valoare de până la 300 milioane lei, fără garanţii, pe termen de 2 ani şi cu dobândă variabilă în vederea finanţării necesarului de capital de lucru pentru activitatea curentă a companiei. În procedura de negociere competitivă, pentru selectarea instituţiei financiar bancare, criteriul pentru contractarea facilităţii de finanţare a fost costul total de finanţare cel mai scăzut.

În urma evaluării ofertelor primite, oferta Băncii Transilvania, a avut cel mai scăzut cost total de finanţare şi astfel a ieşit câştigătoare. Transgaz şi Banca Transilvania colaborează de foarte mulţi ani iar prin încheierea acestui contract de finanţare, relaţia de cooperare dintre cele două instituţii se consolidează şi mai mult“, a explicat Ion Sterian.

Din ianuarie 2020, acţiunile TGN înregistrează o scădere de 20,3%, pe fondul unui rulaj de 131,5 milioane de lei, emitentul ajungând la 3,3 miliarde de lei capitalizare.