Bancă nouă în România. E oficial, Guvernul a dat vestea în urmă cu puțin timp
Apare o bancă nouă în România. Este oficial, Guvernul a dat vestea în urmă cu puțin timp prin ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. Astfel, noua instituție financiară își va deschide porțile începând din luna iunie a acestui an.
Guvernul a anunțat că apare o bancă nouă în România. Ce rol va avea acestă instituție financiară
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a dezvăluit ieri, în cadrul dezbaterii „Soluții de garantare financiară-Retrospectivă și perspectivă 2023-2024”, că se va înființa o nouă bancă în România, în luna iunie.
De asemenea, ministrul Finanțelor a dezvăluit în cadrul dezbaterii că în acest timp s-a realizat o capitalizare și consolidare a băncilor românești, precum CEC Bank și Eximbank, și s-a încheiat fuziunea cu Banca Românească.
Cum se va numi noua bancă
Noul proiect este construcția Băncii de Dezvoltare a României, iar înființarea acesteia este programată pentru luna imediat următoare.
Adrian Câciu a precizat că acum România nu are capacitatea de a-și genera propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare în absența fondurilor europene și instrumentelor financiare europene.
Astfel, fără aceste surse externe, România are doar o capacitate mică de menținere, fără a putea face progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea ei.
Ce trebuie să facă România
„Dar dacă vrem o Românie dezvoltată, o Românie membru al OCDE, în curând, ne trebuie și trebuie să facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispoziție de bugetul european să ajungă și în România. Aici felicit FNGCIMM în primul rând pentru implicarea în zona implementării InvestEu în România și eu cred că suntem pe o cale și provocatoare, dar și bună, cea mai bună pentru viitorul României.
Aș mai spune niște cifre de nivel. România își poate permite ca în fiecare an să dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro. Problema la care trebuie să lucrăm împreună este cum realizăm capitalizarea proprie a companiilor romanești”, a spus Adrian Câciu.
Trecerea la economia de producție și acordarea de credite fiscale
Ministrul de Finanțe a mai evidențiat necesitatea îmbunătățirii facilităților fiscale în direcția susținerii trecerii către economia de producție, precum și acordarea de credite fiscale pentru companiile cu excedent comercial, acestea din urmă generând valoare adăugată, fiind implicate în inovare și digitalizare.
În ceea ce privește canalul financiar propriu, ministrul de Finanțe a precizat importanța găsirii soluțiilor pentru reducerea capitalului negativ din companii. Astfel vor deveni mai solvabile și vor putea să beneficieze de instrumente bancare și sprijin financiar din partea statului.