Banca din România care va avea dobândă fixă la împrumuturi. Rata nu se va mai mări

de: Ștefan R. Apostol
05 04. 2023

Conform celor mai recente date publicate de Fitch Credit Ratings, care a confirmat IDR-urile pe termen lung în valută și în monedă locală, Garanti BBVA, una din marile bănci din România, a primit două noi  rating-uri, „B” și, respectiv, „B+” și a lăsat perspectiva neschimbată la negativ la data de 24 februarie 2023. De asemenea, agenția a confirmat ratingul de viabilitate al băncii la „b”. Cu toate astea, aflăm de o decizie importantă luată de aeeași bancă, care va avea dobândă fixă la împrumuturi, oficialii acesteia garantând că rata nu se va mai mări.

A zecea cea mai mare bancă din România după active

Deși cotată între primele 10 bănci din România, în perioada druă a pandemie, Garanti BBVA devenea o posibilă afacere interesantă ăentur un alt mare jucător din sistemul bancar, dar din Italia.

La momentul ianuarie 202, informațiile din piață spuneau că Intesa Sanpaolo din Italia se număra printre băncile interesate de Garanti BBVA România, a zecea bancă din țară după active, conform unor declarații făcute atunci de o persoană familiarizată cu acest subiect, confirmând un raport de presă.

Surse au declarat că și OTP Bank din Ungaria a pus ochii pe Garanti BBVA România, o unitate a Garanti BBVA Turcia, care la rândul său este deținută majoritar de grupul bancar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Un proces competitiv pentru vânzarea băncii a început anul trecut, a relatat presa locală.

Au renunțat la vânzarea Garanti BBVA

Oficialii Garanti BBVA România refuzau să comenteze acest proces. Cotidianul Il Sole 24 Ore afirma la acel moment că tranzacția ar putea valora 400 de milioane de euro, citând ca pretendenți rivalii locali ar fi fost Banca Transilvania și Raiffeisen Bank. Ulerior, în presa românească de specialitate apăreau noi informații despre această posibilă tranzcație, iar grupul spaniol care deține banca românească anunța că nu va mai vinde, nici măcar celor de la OTP Bank.

Vezi și: Băncile mari din România, controlate de Consiliul Concurenţei din cauza creşterii ROBOR. Evoluţia dobânzilor în lei, îngrijorătoare

Garanti BBVA este banca din România care va avea dobândă fixă la împrumuturi

Într-un an cu multe provocări și o rată a inflației în creștere progresivă, anunțul oficialilor Garanti BBV schimbă cu 180 de grade lucrurile, fiind vorba de decizia de a avea dobândă fixă la împrumuturi, reprezentanții băncii spunând că prin această măsură vor putea ține sub control, inclusiv rata, care nu se va mai mări:

„Acum, odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, lansăm o nouă campanie, pentru a le oferi clienţilor care doresc să solicite un credit sau o refinanţare una dintre cele mai bune oferte de pe piaţă. Dorim să îi asigurăm pe români că vom fi mereu alături de ei şi le vom oferi suportul de care au nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit planurile, deoarece ştim cât de important este sprijinul financiar, mai ales în aceste vremuri dificile”, a declarat Constantin-Benone Dobrinescu, director retail banking, Garanti BBVA, conform Wall-Street.ro.

Conform aceluiași comunicat, cei care vor să accese noi linii de credit o vor putea face pe loc, din orice agenție a băncii aflate pe teritoriul României, sau își pot refinanța creditele deja existente în cadrul băncii sau de la orice altă bancă din România.