Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020. Ce schimbare a fost aprobată acum

Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020. Ce schimbare a fost aprobată acum
Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020. Ce schimbare a fost aprobată acum

Fără a se anunța public, în data de 3 iulie a.c., în Camera Deputaților a fost adoptat un proiect care modifică şi completează Legea educaţiei naţionale în cazul examenului de Bacalaureat dar și cel al Evaluării Naționale.

Camera Deputaților votează modificările Legii Educației Naționale

În acest moment, după o evaluare accentuată s-a constatat că modul de organizare al celor două examene, Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020, din punct de vedere organizatoric nu s-au ridicat la nivelul cerințelor dar și al situației de criză în care ne aflăm. Pe fondul acestor analize deputatul PMP Petru Movilă a inițiat un proiect legislativ de completare și modificare a nuor paragrafe în Legea Educației Naționale.

Ce schimbare a fost aprobată acum inițiat de PMP

Proiectul inițiat de Petru Movilă prevede că, prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele de la Evaluarea naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor.

„Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor V – VIII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V – VIII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (…), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, prevede în ceea ce priveşte Evaluarea naţională proiectul iniţiat și adoptat.

Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020. Ce schimbare a fost aprobată acum
Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020. Ce schimbare a fost aprobată acum

Același proiect prevede, tot prin excepție, modificarea normelor și a procedurilor în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, și acest amendament fiind votat tacit în Camera Deputaților, în data de 3 iulie a.c. Ca și în cazul Evaluării Naționale proiectul modifică şi completează Legea educaţiei naţionale și prevede aceleaşi măsuri şi în cazul examenului de Bacalaureat.

„Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea supra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor IX – XII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX – XII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (…), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, stipulează iniţiativa legislativă.

Data inițială de a se vota sau nu acest proiect, inițiat de Petru Movilă, era de 3 septembrie, însă acesta a fost modificat pentru 3 iulie, asta după ce Comisia de specialitate a Camerei întocmise un raport de respingere pentru acest proiect. Proiectul a avut primul vot în Camera Deputaților, urmând ca Senatul, forul legislativ în această speță, să fie ultimul pas înaintea semnării și promulgării noii legi de către Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI